Masopust v Košticích

V sobotu 8. 3. 2014 pořádali dobrovolní hasiči v Košticích masopust, tradici přerušenou snad jen světovou válkou. Již ráno se vesnicí ozývalo řvaní medvědů, kteří se probudili ze zimního spánku a vylezli z pelechu. Poté je medvědář naložil na traktor, který je zavezl ke kulturnímu domu, kde se už shromažďovalo nebývalé množství masek.

Karkulka s vlkem, Caesar s Kleopatrou, Skot ve slušivé sukni, vězeň se zdravotní sestrou, Indiáni, teletubies, myslivec, šlechtici z různých dob a rozličných národností, šášula, kůň, hejkalové, čarodějové, divá žena i s dítětem, koštičtí bojovníci z Teppelgurthu se svými ženami, kovboj, kat i mnich s jeptiškou, policajti, vojáci, Mikuláš i květinové dítě, pod jehož maskou se skrýval pan starosta.

Nádherné počasí vylákalo i spoustu přihlížejících. Masopust zahájil starosta obce předáním klíčů od Koštic starostovi masopustu, který vedl průvod za doprovodu břeskné dechovky celou vesnicí až do Želevic.

Hospodyně se nenechaly zahanbit a se starostí, aby masky a zejména medvědi neumřeli hlady, nabízely všemožné občerstvení prvotřídní kvality. Medvědi při tanci pocuchali ženám řádně účesy, vládlo všeobecné veselí.

Masopust byl pohřben na večerní zábavě a jeho syn už čeká na příští rok.

Irena Hellerová, Koštice