Provozovatel obchodu a prodavačka se zodpovídají ze smrti dvou lidí

Olomouc - Ze smrti dvou lidí a otravy dalších osob se zodpovídají provozovatel obchodu v olomoucké Nedvědově ulici Luděk Vejmola a prodavačka Jarmila Chýlková. Podle obžaloby prodávali v době, kdy už po celém Česku umírali lidé na otravy metylalkoholem, neokolkovaný a neoznačený rum a vodku. „Museli si být vědomi, že šlo o pokoutně vyrobený alkohol, který může být škodlivý zdraví. Přesto ho lidem prodávali,“ stojí v obžalobě. Policistům se nepodařilo zjistit, odkud Vejmola jedovatý alkohol, který byl navíc podezřele levný, měl. Způsobil sérii otrav.

V říjnu 2012 koupil od obžalované prodavačky neoznačenou vodku třiapadesátiletý muž, který skončil s těžkou otravou v olomoucké fakultní nemocnici. Zemřel téhož dne. V listopadu otrávil rum z Nedvědovy ulice dalšího muže, kterého se lékařům podařilo zachránit. V polovině listopadu obžalovaní prodali podezřelý alkohol manželům, kteří ho pili. Žena to nepřežila, zemřela v nemocnici, muže se podařilo lékařům zachránit.

Kde se muž otrávil zjišťuje policie
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Oba obžalovaní, kteří se zodpovídají z trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty, jsou souzeni na svobodě. Dvaačtyřicetiletého Vejmolu soud loni propustil z vazby na kauci. Osmapadesátiletou prodavačku soud vůbec do vazby nevzal. Policie stíhá za otravy metylalkoholem pět lidí z Olomouckého kraje. Je mezi nimi i majitel oseckého motorestu.

Ve Zlíně vypovídá jednatel likérky Drak

Nezávisle na tomto případu pokračuje ve Zlíně proces s hlavními obžalovanými v celé kauze, která přinesla smrt více než padesáti lidem. Osmatřicet lidí mají podle žalobce na svědomí právě obžalovaní, kteří jsou souzeni ve Zlíně, s údajným hlavním organizátorem Radkem Březinou v čele. Dnes by tam měl vypovídat jednatel likérky Drak Pavel Čaniga.

Soudci už udělili mnohaleté tresty

Na jedovatý alkohol začali umírat lidé v září 2012 v Moravskoslezském kraji. První mrtvý byl z Havířova. Dodnes policisté obvinili více než sedmdesát lidí, kteří se do výroby a distribuce jedovatého alkoholu zapojili. K soudům se dostaly už loni první, méně závažné případy. Zlínský soudce například potrestal podmínkami a peněžitými tresty jednoho distributora a hospodského. V létě 2013 padly za šíření smrtícího alkoholu první mnohaleté tresty. Krajský soud v Ostravě potrestal Petra Hlavu a Marka Ženíška z Karvinska osmiletým vězením za to, že dali do oběhu desítky litrů jedovaté tekutiny, po jejímž pití jeden člověk zemřel a další čtyři vážně onemocněli.

Letos v únoru vynesl okresní soud ve Frýdku-Místku trest nad výrobci a distributory alkoholu se smrtící příměsí v čele se Stanislavem Božanowským z Českého Těšína. Za to, že míchal alkohol z neprověřeného lihu, který zabil maldou ženu z Komorní Lhotky a oslepil jejího otce, mu soud udělil pětiletý trest.