Na Malou farmu dorazilo jaro. Vašek a Bethany se těší na nové přírůstky

Mírná zima ulehčila Vaškovi a Bethany spoustu práce s péčí o zvířata. Nad Malou farmou v Kuklově už vane příjemný jarní vánek, který přímo svádí k plánování. Na letošním seznamu mladých farmářů je kromě péče o nové zvířecí přírůstky také dostavba pece, rozšíření zahrádky nebo objevování tradičních řemesel.

Kozám a ovcím rychle rostou břicha a farmáři se už pomalu připravují na příchod letošních mláďat. Když se však Vaška a Bethany zeptáte, se kterými zvířaty mají nejvíce starostí, oba shodně přiznají, že s králíky.

„Samozřejmě máme strach o mláďata, aby všechno dopadlo dobře, ale nebaví mě pořád chodit otevírat klece králíkům,“ svěřil se Vašek. „Neustále jim musíte uklízet klece, dolévat vodu. Je s nimi strašně moc práce. Tady by mělo být nějaké lepší řešení,“ smála se jeho partnerka Bethany.

Bethany si pochvaluje letošní zimu (zdroj: ČT24)

Zapálí první svíčku na dortu

Brzy to navíc bude rok, co mladý pár na farmě přivítal přírůstek nejmilovanější - dcerku Zoju. Ani péče o malé dítě však jejich další plány nijak výrazně nenarušila. "Farmařit s dítětem není takový problém, lidé to dělali odjakživa. Zvykli jsme si se Zojou dělat úplně všechno, Spíš nám dodá energii, než že by nás nějak limitovala," míní Vašek.

„Mít dítě na farmě by mohl být problém, pokud bychom z toho my problém dělali. Čím je Zoja starší, tím je úžasnější. Brzy začne sama chodit a můžeme ji zapojovat do stále více činností,“ doplnila Bethany. Vašek nedávno s dcerkou dokonce zvládl podojit krávu. "Jen nevím, jak přidělat sedačku do traktoru, takže v traktoru se mnou nejezdí," pousmál se.

„Musíme respektovat, že Zoja má určitý režim dne, kdy je unavená a kdy má hlad, kterému se musíme přizpůsobit. Některé dny se zdají být jako katastrofa, když odmítá spát, ale nakonec jsou zvířata spokojená, Zoja je spokojená i my jsme spokojení. A to je to hlavní, na čem záleží,“ zdůraznila Bethany.

Vrhnou se na dostavbu pece a zahradničení

Rodinka farmářů se těší, že už brzy ochutná vlastní chleba, rohlíky nebo pečené maso z nové pece. „Začali jsme ji stavět na podzim, což se neukázalo jako moc dobrý nápad,“ připustil Vašek.

Vašek o plánech do budoucna (zdroj: ČT24)

Bethany má zase velké plány na zahradě. „Jedna z věcí, kterou bych tento rok chtěla vyzkoušet, je pěstování některých rostlin na společných záhonech. Například to může být česnek a jahody. Prý to pomůže k výraznější chuti jahod a mělo by to eliminovat škůdce a houbové choroby,“ uvedla Bethany, kterou metoda kombinovaného pěstování rostlin, již znaly už naše babičky, velmi nadchla. „Možných kombinací je mnoho. Přiznám se, že zatím o tom moc nevím, takže to pro mě bude velký úkol v následujících měsících,“ dodala.

Malá farma rozšíří i chov drůbeže a chce se soustředit se na odchov zlaté české kropenky. V plánu je i nový husí pár, ukazuje se však, že sehnat v okolí pravou českou husu vůbec není jednoduché.

Připomenou stará řemesla

Tvůrci pořadu chtějí dál vyhledávat lidi s šikovnýma rukama a láskou k tradicím. S kamerou se vypraví za kutily, kteří s láskou udržují stará řemesla, která by jinak upadla v zapomenutí. „Ze všeho nejvíc se těším na tkalce. Tkalcovství jsem se hodně věnovala, ještě když jsem žila v Kanadě. Svůj tkalcovský stav jsem tam bohužel musela nechat. Bude fajn si to znovu oživit a poznat jiného tkalce,“ svěřila se Bethany.

Malou farmu vysílá Česká televize každý týden v pátek od 16.45 na prvním programu. Odvysílané díly jsou poté dostupné ke zhlédnutí on-line ve videoarchivu.