Těžaři hledají ropu pod hladinou novomlýnských nádrží

Jižní Morava - Těžaři a geologové prohledávají dno největší vodní plochy v Jihomoravském kraji. Na dně novomlýnských nádrží pátrají po černém zlatu. S mapováním ropných ložisek začali už v listopadu, dnes se ale poprvé podívali pod vodní hladinu, a to pomocí unikátní metody, která byla v České republice použita vůbec poprvé.

„Musíme vyhledávat nová ložiska, abychom mohli těžit i v budoucnu. Očekáváme navýšení těžby ropy a zemního plynu až o dvacet procent,“ naznačil možný vývoj mluvčí společnosti MND (bývalé Moravské naftové doly) Dan Plovajko. Ročně vytěží asi 180 tisíc kubíků ropy. Najít nový zdroj tekutého zlata ale taky něco stojí. „Jsou to velké investice do vyhledávání nových ložisek, každý rok je to asi 500 milionů korun,“ vypočítal Plovajko.

Speciální přístroje vysílají do země tlakové vlny a rozmístěné geofony zachytí zpětnou reakci v pravidelných intervalech, jak se vlna od podloží odrazí. Na dně vodního díla Nové mlýny leží tisícovka hydrofonů, které jsou vzájemně propojené kabely. Seizmické měření na hladině nádrže potrvá ještě pět dní. „Pracujeme nyní i v noci, protože máme pevně daná povolení,“ vysvětlila geoložka Jana Hamršmídová.

„Hledali jsme na polích, v lesích, ve městě i v obci. Teď se pohybujeme na vodě. Zatím nemůžeme říct, jestli vidíme nějaká ložiska, to je předčasné,“ varovala geoložka. Průzkumníci mapují dno novomlýnské nádrže z lodi na hladině, odkud do vody vysílají impulzy vzdušným dělem. Takto chtějí prozkoumat asi 25 kilometrů čtverečních.

No comment: Těžaři hledají ložiska pod vodní hladinou (zdroj: ČT24)

Ropa pod Českem

Ropné zásoby České republiky se nacházejí především v Jihomoravském kraji. Jedná se o relativně malé ropné naleziště. Surovina je ovšem velmi kvalitní. Počátek těžby ropy na jihu Moravy se datuje na začátek 20. století, první získávání pro komerční využití začalo v roce 1919.

Produkce ropy na Moravě pokrývá pouze malé procento celkové poptávky, například v roce 1999 bylo vytěženo 176 kilotun surové ropy oproti 5 997 kilotunám ropy dovezené. Malé zásoby ropy se nacházejí také u východního a jihovýchodního okraje české části hornoslezské uhelné pánve, tedy v oblasti Moravskoslezských Beskyd.

Výsledky jejich zkoumání se promění v digitální mapy, finální verdikt, kde se případná ložiska mohou nacházet, bude ale až za několik měsíců. „Měli jsme zatím štěstí, že nemáme žádné zpoždění a ani jsme měřením nezpůsobili žádné škody,“ připustila možná rizika Hamršmídová.

Ropné pátrání začalo na jihu Moravy už v listopadu loňského roku, celkem musí firma probádat na 180 kilometrů čtverečních. Geologové prohledávají Mikulovsko až po vodní nádrže, hotovo už mají ze dvou třetin.

Jakmile firma na konci března dokončí mapování jižní Moravy, na vytipovaných lokalitách by těžaři mohli začít s prvními průzkumnými vrty. Pokud se podaří najít lukrativní ložisko ropy, s průmyslovou těžbou by naftaři mohli začít až v roce 2020.

Kde těží ropu a zemní plyn?