Péče o psí nalezence je pro obce komplikovaná

Tetčice – Pes už není věc, říká od začátku letošního roku nový občanský zákoník. O případné psí nalezence se musí postarat obec. Vesnicím bez vlastního útulku tak můžou zatoulaná zvířata výrazně zasáhnout do rozpočtu. Péče o jednoho psa totiž vyjde až na 5 tisíc korun měsíčně.

Minulý týden se na zahradě rodinného domu v Tetčicích na Brněnsku objevila bedna s pěti štěňaty pitbulteriéra. Je jim deset dní a ještě jsou slepá. „Vypadá to na souseda, ten pes je prokazatelně jeho. Volali jsme na něj a neotevřel, tak jsme zavolali policii,“ popsal Josef Pokorný, který štěňata sousedovi vrátil.

O den později se ale krabice se psími mláďaty objevila na ulici. A tentokrát se o nález podle nového občanského zákoníku musela postarat obec. „Tohle je kancelář, kde by se jenom těžko dal na delší dobu umístit nějaký pes,“ vysvětloval starosta Tetčic Martin Ambros (nez.) podmínky na tamní radnici.

Hovoří starosta Tetčic Martin Ambros (nez.) (zdroj: ČT24)

Města mívají vlastní útulky, které problém vyřeší. Menší obce se ale i přes nevyhovující podmínky musí o nalezená zvířata nějak postarat. „Proto máme smlouvu s naší veterinářkou. Ale samozřejmě se stane, že nám sem někdo psa přivede a dvě, tři hodiny je tady, než ho umístíme do kotce. Postarat se o pět psích nemluvňat by bylo nad naše možnosti,“ dodal starosta.

Veterinářka štěňata odčerví, naočkuje a bude se o ně dva měsíce starat. To je další z věcí, které obci nařizuje zákon. Dvouměsíční lhůta pod patronátem obce je na nalezená zvířata uvalena pro případ, že by se o ně přihlásil majitel. „Pes už podle zákona není věc, což je sice správné, ale vztahy to neřeší, jen komplikuje,“ myslí si Ambros.

Výdaje na péči o štěňata, dohromady téměř 30 tisíc korun, zatím zaplatí obec. „Víme, kdo se jich takto zbavil, takže se peníze budeme snažit vymáhat - ať už ve správním řízení nebo exekucí,“ uvedl starosta. O případ už se zajímá policie, Krajská veterinární správa i Odbor životního prostředí v nedalekých Rosicích.

Po uplynutí dvouměsíční lhůty budou moci štěňata k novému majiteli. Podle starosty, který případ hned po nálezu zveřejnil na Facebooku, se už teď hlásí zájemci. „Věřím, že se jich někdo ujme a budou mít lepší domov než měli dosud,“ uzavřel starosta.