Muž našel podle fotky dívku postiženou tsunami a adoptoval ji

Frýdek-Místek – Když se František Mamula z Frýdku-Místku chystal na dovolenou na Srí Lanku, v průvodci ho zaujala fotografie osmileté holčičky, jejíž rodina přišla při tsunami v roce 2004 o střechu nad hlavou a vše ostatní. Rozhodl se, že dítě najde a seznámí se s jeho rodinou. Skutečně se mu to podařilo. Holčičku na dálku adoptoval a o jejím příběhu napsal knížku.

František Mamula má dvanáct vnoučat od svých dětí, třinácté si našel na dovolené na Srí Lance. Holčička se mu podle fotografie nesmírně zalíbila. „Rozhodl jsem se, že ji najdu a pomůžu jí, přitom jsem nevěděl jistě, jestli vůbec žije,“ popisoval Mamula.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)

S obrázkem z průvodce obcházel vesnici, ve které měla žít, a ptal se po ní. Dva týdny pátral bezvýsledně, nakonec ale měl štěstí. „Dva dny před odjezdem za mnou přišli prodejci z pláže, kteří řekli, že o ní ví. Poradili mi také jednu ženu, která mě k ní zavedla,“ líčil důchodce. Bylo čtyři roky po tsunami, mnohé domy byly stále v troskách a chudba postižených lidí veliká.

Setkání bylo dojemné a František Mamula se stal adoptivním dědečkem dnes již šestnáctileté Tačili. Jezdí za ní občas na návštěvu a pravidelně posílá peníze na školu, ale také na limonádu a pizzu, což by jí vlastní rodina dopřát nemohla.

Hledání dívky sepsal do knihy, kterou teď vlastním nákladem vydal. Tačila teď díky němu končí základní vzdělání a plánuje další studium- chce se stát učitelkou.