V Březině mají sklářskou galerii i bobry

Březina – Umění není jen výsadou velkých měst. Březina na Tišnovsku, kde žijí necelé tři stovky lidí, má vlastní galerii. A místní znají i všechny zajímavosti, které lze v Březině najít – například tank, vodní elektrárnu nebo dva kříže. Co vesnici naopak chybí, je obchod.

Vesnic, které se jmenují Březina, je u nás celkem osm, jen na sever od Brna se tak jmenují hned tři. Nejznámější ze všech Březin je zřejmě Vojenský újezd Březina, kde žijí jen dva lidé. Březina na Tišnovsku může tu vojenskou na první pohled připomínat. Hned na začátku vesnice totiž stojí tank obehnaný hradbami. Jiné památky jsou ale mnohem staršího data.

„Vím, že tady máme historický kříž, který označoval začátek obec. Na konci obce je další. Máme tu i nádherný splav, ve kterém se dá koupat, jezdí se tady na lodích a ještě se tady buduje nový chodník,“ vyjmenovala zajímavosti jedna z místních. „Jestli chcete vidět bobry, jsou u řeky,“ dodala. Těsně u Březiny totiž protéká Svratka.

První zmínka o vesnici pochází z roku 1234. Tehdy markrabě Přemysl věnoval Březinu blízkému klášteru Porta Coeli, který byl založen zřejmě jen o čtyři roky dříve. Ves se jmenuje podle místa, kde hojně rostly břízy. Březový list má i ve znaku. Dnes v obci stojí kaple svatého Václava a také dva krucifixy – jeden z roku 1841, druhý z roku 1846.

V Březině lidé chodí do Galerie Skleněnka

Někde lidé svou obec moc podrobně neznají, v Březině se ale se zajímavostmi roztrhl pytel. Sice tu není obchod, lidé tu ale zato můžou chodit do galerie. Alice Dostálová má v Březině sklářskou dílnu a své výrobky tu i vystavuje. Splnila si tak dávný sen. Teď už se připravuje na Velikonoce.

„Vytvářím kohoutka, tady má krček, tělíčko, přidělám mu křídla. I po letech se stává, že se výrobek nepovede. Samozřejmě, vy ten výrobek musíte vytvořit jako muzikant skladbu, musí se vlézt do těch osminek, šestnáctinek, protože v tom sklářském řemesle už se nedá nic předělat,“ popsala práci se sklem Dostálová. Sklářskému uměleckému řemeslu se věnuje už 45 let. Chce je předat i mladším, od jara do podzimu proto ve své galerii pořádá sklářské dílny.

Když na začátku na svá vrata napsala „Galerie“, sousedé byli překvapení. Nevěřili, že by se někdo přišel podívat. Dostálová čekala, že když přijde 150 lidí, bude to hodně. Když ale výstavu otevřela, lidí přišlo 280. A chodit nepřestali. Dveře Galerie Skleněnka se letos poprvé otevřou o Velikonocích. Zváni jsou místní i s dětmi, chataři, turisté a všichni, kterým se líbí práce maléreček i předních malířů z Vysočiny.