Teplé počasí vybízí k víkendovým výletům

Brno – Dnes opět padaly teplotní rekordy. Lidé tak míří ven nejen za sportem, ale i dalšími jarními aktivitami. Kam se o víkendu podívat? Nabízíme přehled tipů.

I dnes, druhý jarní den, padaly na mnoha místech kraje teplotní rekordy. Už tradičně staré rekordy lámala meteorologická stanice v Dyjákovicích, kde naměřili rovných 21 stupňů. Další rekord padl v Brodě nad Dyjí, opět téměř 21 stupňů nad nulou. Nejtepleji z celého kraje bylo ve Strážnici na Hodonínsku, kde meteorologové naměřili 21,7 stupňů. Ve Strážnici ale dnes ani přes vysokou teplotu rekord nepadl.

Na rozdíl od jižní Moravy bylo na Zlínsku o něco chladněji. Hlavně ve vyšších polohách bylo jen kolem osmnácti stupňů. Zítra by se mělo o stupeň až dva ochladit, pořád ale bude kolem dvaceti stupňů a sluníčko. Neděle pak bude podle předpovědi citelně chladnější a deštivá. „Teplé období s nadnormálními teplotami trvající nepřetržitě 50 dnů ukončí víkendová zvlněná studená fronta,“ upozornil Josef Hanzlík z ČHMÚ.

Pokud vás počasí přece jen vyláká ven nebo někam na výlet, můžete zkusit jeden z následujících tipů.

Hrady a zámky

Díky příznivému počasí mnohé hrady a zámky otevřely své brány dříve, než běžně začíná hlavní návštěvnická sezóna.

Výstavy kamélií

Zámek Kroměříž - výstava kamélií v Rotundě v Květné zahradě. Samotný zámek je ale pro veřejnost z důvodu filmového natáčení uzavřen!

Zámek Litomyšl – i zde vystavují rozkvetlé kamélie 

Otevřené přehrady

V sobotu je 22. března, kdy se slaví Mezinárodní den vody. Při této příležitosti zpřístupní Povodí Moravy útroby hned tří přehradních hrází.

Koryčany – od 9. do 14. hodin, poslední prohlídka je ve 13:00 hod. Sraz na parkovišti před bránou do areálu.

Karolinka - od 9. do 14. hodin, poslední prohlídka je ve 13:00 hod. Sraz zájemců u koruny hráze na pravé straně vodárenské nádrže Karolinka. Při příležitosti Dne otevřených dveří bude možné navštívit i nedalekou úpravnu vody, kde bude prohlídka zahájena v 10. hodin.

Hubenov - prohlídky v 9:00, 10:00 a 11:00. Sraz zájemců u domku hrázného.

Začátek prohlídek je vždy v celou hodinu.

Poutní místo Štípa si připomene významné výročí

Poutní místo Štípa u Zlína si připomene v neděli 23. března 2014 významné výročí. Ten den uplyne 400 let od úmrtí urozené Lukrecie Nekešové, zakladatelky nového poutního kostela Narození Panny Marie ve Štípě a manželky Albrechta z Valdštejna. Slavnostní mši svatou, která začne v 10.30 hodin, celebruje biskup Josef Hrdlička. Mši doprovodí Pěvecké sdružení moravských učitelů. Při slavnosti si mohou návštěvníci prohlédnout svatební oděv z počátku 17. století a na vlastní oči uvidí, jak mohla být Lukrecie Nekešová a její manžel Albrecht z Valdštejna oblečeni v jejich svatební den. Na slavnosti přislíbili účast také krojovaní z okolních obcí.

Výstava historických vozidel

Richard Adam Gallery v Brně představuje až do neděle 23. března ochutnávku veletrhu historických vozidel Classic Show Brno. Návštěvníci se mohou těšit na dva automobily značky Mercedes Gullwing vyrobené v letech 1957 a 2010, Fiat Dino 2400 Coupé z roku 1972, tříkolového Morgana Aero z roku 1930 a také na traktor Wikov 22. Na své si přijdou také příznivci legendárních motocyklů Harley-Davidson.

Vítání jara

Archeoskanzen Modrá u Velehradu bude v neděli 23. března vítat Jaro. Nebude chybět pálení Morany a dětské odpolední pásmo plné her a soutěží. V sobotu a v neděli můžete zavítat na mezinárodní výstavu koček pořádanou Základní organizací chovatelů koček Zlín. Akce proběhne na zámku Nový Světlov.