Zlín zdolal Třinec, Kometa získala proti Spartě druhý bod

Zlín, Brno – Můj dům, můj hrad. Toto přísloví zatím dokonale platí v semifinálové sérii mezi hokejisty Zlína a Třince. Poté co úvodní dva zápasy ovládli na vlastním ledě Oceláři, domácího prostředí naplno využili i Ševci. Ti svého soupeře porazili 2:0 a snížili stav série na 1:2. Skvělý hokej, spousta dramatických okamžiků a pět branek. Tak vypadal třetí duel semifinálové série mezi Kometou a Spartou, který vyhrálo Brno 3:2 v prodloužení. O jejich triumfu rozhodl v 75. minutě Jan Káňa a díky jeho brance se Jihomoravané ujali vedení v sérii 2:1.

Domácí prostředí zafungovalo. Zlín zdolal Třinec a snížil stav série

Zlín vytáhl v sérii na Třinec už třetího brankáře a Kašík měl po Štůralovi s Horčičkou zatím nejpohodlnější roli. Třinec se upnul k obezřetné defenzívě a útočit nechal soupeře, který také do úvodu vlétl aktivněji a se snahou o co nejjednodušší zakončení. Nahrát mu mohl i rychlý gól, který měl v třetí minutě po přečíslení dvou na jednoho na holi Kubiš, jenomže střela mu nesedla a velkou šanci zahodil.

Zlín jinak v ofenzívě nic moc nevymýšlel. Když to šlo, hráči bez zbytečné mezihry hned stříleli a sjížděli se před branku na clonu i teče. Hrubec se dvakrát vypořádal s nepříjemnými dorážkami Köhlera a akrobaticky v pádu vyškrábl i tečovaný Ondráčkův oblouček. Navzdory výrazné střelecké převaze (18:5) měli domácí v první části jen minimum vyložených možností. 

Větší iniciativu Ševci zúročili hned na startu druhé třetiny. Matějíček v přesilovce bombou od modré čáry trefil přesně prostor mezi nohama stínícího spoluhráče Veselého a Hrubec na střelu k tyči nedosáhl. Ani to Oceláře nepřinutilo opustit obrannou ulitu. Hosté zničehonic mohli udeřit v 33. minutě, ale Kašíka po Orsavově střele zastoupila tyčka.

Sesřih a ohlasy z 3. semifinále Zlín - Třinec (zdroj: ČT24)

Přestože hosté se postupně začali tlačit dopředu, Zlín bravurně držel strategický střed pole. Do největší příležitosti pustil soupeře po vlastní chybě: Matějíček přišel o puk v rozehrávce, ale Adamský rozezvučel z brejku znovu jen tyč. Třinec pak domácí dlouho mačkal v útočném pásmu, ale jeho tlak končil v rozích. Domácí obranu dokázal otevřít až při závěrečné přesilovce pět na čtyři, i dva pokusy kanonýra Růžičky ale Kašík kryl.

Nápor Ocelářů kulminoval v power play, k níž kouč Kalous sáhl už půldruhé minuty před koncem. Pár sekund před vypršením základní hrací doby však ztratili kotouč a Veselý do prázdné brány svým pátým gólem v play off zpečetil vítězství Zlína.

PSG Zlín - HC Oceláři Třinec 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 21. Matějíček (O. Veselý, Čajánek), 60. O. Veselý. Rozhodčí: Minář, Šír - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. Diváci: 5401. Stav série: 1:2.

Zlín: Kašík - Marušák, Horák, Kotvan, Urbanec, Matějíček, Řezníček - Balaštík, Leška, Köhler - Honejsek, Čajánek, O. Veselý - J. Ondráček, Melenovský, Kubiš - Okál, Holík, F. Čech. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.

Třinec: Hrubec - D. Nosek, Galvas, Zíb, Linhart, Matyáš, Trončinský, Roth - Martin Růžička, Polanský, Adamský - Orsava, Bonk, Polák - D. Květoň, Matuš, Rákos - Peterek, Hrňa, od 27. navíc Rufer. Trenéři: Kalous a Varaďa.

Juraj Jurík (Zlín): „Pomohlo nám, že jsme šli se silným soupeřem do vedení. V podstatě rozhodla jedna podařená střela v přesilovce. Od 30. minuty Třinec přidal, byly tam nějaké problémy, ale naštěstí jsme to ustáli. Rozhodlo naše větší srdíčko.“

Jiří Kalous (Třinec): „První polovinu utkání byli domácí lepší. Dostali nás pod tlak a vytěžili z toho jednu branku. Od druhé třetiny jsme hru vyrovnali, možná jsme měli i opticky malinko více ze hry. Byly tam dobré pasáže, ale byli jsme jaloví směrem dopředu a nevstřelili jsme branku. Měli jsme menší tlak do brány, takový ten drajv nám dneska chyběl.“

Drama rozhodl v prodloužení Káňa. Kometa získala proti Spartě druhý bod

Bouřlivá domácí kulisa strhla brněnské hokejisty hned v úvodu k výrazné útočné aktivitě, ze které ale nikdo vážněji neohrozil brankáře Pöpperleho. Pětiminutový tlak zkušená Sparta přestála a začala hrozit bleskovými protiútoky. Po jednom z nich brankář Čiliak stačil Pechovu střelu vytěsnit na tyčku.

„Měli jsme při našem úvodním tlaku několik šancí, ale nedokázali jsme vstřelit první gól, který by nám hodně pomohl,“ uvedl po utkání střelec vítězného gólu Káňa.

Vzápětí Pražané využili špatně založený útok soupeře a Buchtele vstřelil vedoucí branku. Sparta srovnala herně krok, ve dvou přesilovkách se však neprosadila. Bojovně naladěná Kometa se pokoušela vyrovnat, nejblíže k tomu měl ve 14. minutě Němec, který ale z bezprostřední blízkosti přestřelil branku.

„Podobná situace se mi už stala. Říkal jsem si, že jsem pěkný blbec, když takovou příležitost zahodím. Už se k ní nechci vracet a rychle na ni zapomenout. Zítra začíná další zápas,“ poznamenal Němec.

Zkraje druhé části v přesilovce při vyloučení domácího zadáka Kováčika přidal obránce Sparty Piskáček druhý gól. Sparta ale dvoubrankový náskok v rozmezí 86 sekund ztratila. „To by se v play off nemělo stávat. Vedení jsme trestuhodně ztratili. Zápas jsme měli tímto výsledkem vyhrát. Moc se v tom babrat nesmíme a lépe se v tom vůbec nehrabat,“ řekl Jan Buchtele.

Brňané hned v první početní výhodě skórovali, když se ve 26. minutě dostal k odraženému kotouči Němec a bombou prostřelil Pöpperleho. Sparta vypadla ze své role, po rychlém protiútoku po Hruškově přihrávce Jakub Svoboda přesnou střelou k tyči vyrovnal. „Góly jsme Kometě darovali. Nepadly tak, že by nás přehráli,“ dodal Buchtele.

Kometu úspěch nabudil, hra se oboustranně přitvrdila a dostala tempo. Domácí hokejisté zvýšili v závěru druhého dějství svůj tlak, který jim ale nevynesl kýžený gólový efekt.

Drama pokračovalo ve třetí třetině. Ve 49. minutě neproměnil sólový nájezd Pech. Na druhé straně při vlastním oslabení se po chybě v rozehrávce Sparty dostal do brejku Pivko, který ale nestačil přesně zakončit. Závěru zápasu kralovali oba brankáři Čiliak a Pöpperle, jenž při přesilovce Brna pochytal několik střel. I proto přišlo na řadu prodloužení.

V něm nejprve nevyužil velkou šanci Buchtele, který na brankové čáře netrefil skákající kotouč. A vítěze základní části to muselo hodně mrzet v čase 74:58, kdy domácím vystřelil druhý bod v sérii Káňa.

HC Kometa Brno - HC Sparta Praha 3:2 v prodl. (0:1, 2:1, 0:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 26. V. Němec, 27. Jakub Svoboda (J. Hruška), 75. J. Káňa II (V. Němec, Jan Hanzlík) - 6. Buchtele (Forman), 23. Piskáček (P. Ton, Rolinek).

Rozhodčí: Fraňo, Hribik - Charvát, Pouzar. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. Diváci: 7200 (vyprodáno). Stav série: 2:1.

Brno: Čiliak - Miller, Jan Hanzlík, Kováčik, Kempný, Kuboš, Žižka, od 21. navíc Dlapa - Jakub Svoboda, Čermák, J. Hruška - T. Svoboda, V. Němec, J. Káňa II - H. Zohorna, Raška, Pivko - Vondráček, Koreis, Burian. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Sparta: Pöpperle - Pilař, Piskáček, Sičák, Krejčík, Philipp, Polášek - P. Ton, J. Hlinka, Rolinek - Kumstát, Pech, I. Rachůnek - Forman, Přibyl, Buchtele - Klimek, Simon, T. Rachůnek. Trenéři: Jandač a Moták.