V Tetčicích začala oprava silnice. Pro auta je obec nepřístupná

Tetčice (Brněnsko) - S týdenním zpožděním v pondělí začala dlouho očekávaná rekonstrukce silnice v Tetčicích na Brněnsku. Komunikace v obci je totiž v katastrofálním stavu. Řidiči, kteří míří z Brna do Ivančic, budou muset využít objížďku přes Rosice a Zastávku. Rekonstrukce se dotkla i jízdních řádů autobusů.

Silničáři pracují v Tetčicích už od pondělního rána. Na prvním opravovaném úseku mezi železničním přejezdem a křižovatkou u obecního úřadu frézují silnici. Jejich práce je důkladná, ze silnice mizí třiceticentimetrová vrstva asfaltu. Doplatil na to jeden z řidičů, který si k jednomu z tetčických podnikatelů přijel objednat dřevo. „Normálně jsem sem přijel a teď, když chci odjet, tak najednou je v silnici hluboká díra,“ divil se rychlosti, jakou práce postupují, řidič. Vyjet nakonec musel jednou z vedlejších cest. Uzavírka obce překvapila z kraje týdne i řadu dalších řidičů.

Místní jsou rádi, že rekonstrukce, o které se deset let jen mluvilo, konečně začala. Někteří podnikatelé mají přesto strach, že přijdou o zákazníky. „Jsme moc rádi, že už se to dělá, ale bude to pro nás znamenat omezení. Zákazníci i dodavatelé k nám budou mít horší cestu. Myslíme si, že se to odrazí na tržbách,“ popsala Zuzana Oškrdalová z místní pily. „Než bude silnice hotová, tak je to stejné jako kdyby nám sem dovezli mor. Nikdo se sem nedostane,“ stěžoval si majitel restaurace Jan Ševčík.

Oprava silnice v Tetčicích na Brněnsku
Zdroj: ČT Brno/Jitka Volejníková

Obec proto tlačí na co nejrychlejší dokončení prací. „Silničáři budou pracovat i o víkendu, aby byla rekonstrukce hotová co nejdříve. Chceme, aby obyvatele zasáhla co nejméně,“ vysvětlila místostarostka Soňa Štossová (nez.).

V Tetčicích s pomocí prostředků od Jihomoravského kraje opraví úsek v délce 1,2 kilometru. Nový povrch získá silnice v úseku od železničního přejezdu až na konec obce směrem do Ivančic. Celkové náklady se vyšplhají na 29 milionů korun.

Rekonstrukce silnice v Tetčicích
Zdroj: ČT24/Tetčice.cz

Podrobné informace o tom, kde práce probíhají a kudy vedou objízdné trasy, najdete na webu Tetčic.

Součástí prací bude i demolice mostu mezi Tetčicemi a Neslovicemi, který nahradí propustek. V obci vzniknou díky opravám parkovací místa, zálivy pro autobusové zastávky a také chodníky. Kvůli jejich vybudování se obec bude muset zadlužit. „Předpokládáme, že na opravu chodníků budeme potřebovat zhruba osm milionů korun. Polovinu pokryjeme ze svých zdrojů a na zbytek budeme potřebovat půjčku,“ upřesnila Štossová.

Stavba má být hotová už za půl roku. Po celou dobu oprav ale bude obec neprůjezdná, řidiči se proto musí obrnit trpělivostí. Z Brna se do Ivančic dostanou jedině po objížďce vedoucí přes Rosice a Zastávku - vyhnout se ale musí sousedním Neslovicím, které jsou kvůli stavbě kanalizace také uzavřené.

Po objízdných trasách musí i autobusy. Linky 406 a 423 pojedou, stejně jako linky 405 a 431, po náhradních trasách. Až do konce října nebude obsluhována zastávka Tetčice, Neslovická. Zastávka Tetčice, železniční stanice bude od 14. dubna do 21. května přesunuta ke křižovatce v Rosické ulici.

  • Linka 406 pojede mezi zastávkami Neslovice a Brno, Nemocnice Bohunice obousměrně odklonem přes Kratochvilku, Zastávku, Rosice a Tetčice. Na odklonové trase obslouží pouze zastávky Rosice, Kamínky, Rosice, Trávníky, Rosice, Husova a Tetčice, žel. st.
  • Linka 423 pojede od zastávky Neslovice odklonem do Zastávky, žel. st. Vybrané spoje pak budou pokračovat přes Rosice a Tetčice do zastávky Rosice, Kamínky. Na odklonové trase obslouží zastávky Rosice, Těstárny (pouze směrem do Ivančic), Tetčice, žel.st., Rosice, Brněnská, Rosice, Trávníky a Rosice, Kamínky.
  • CYKLOBUS 423 - Přeprava jízdních kol na lince 423 ze zastávky Tetčice, žel.st. je po dobu výluky zrušena. Náhradou je možné jízdní kola nakládat a vykládat na zastávce Zastávka, žel. st.

(zdroj: Tetčice)

Uzavřené jsou i Neslovice. Kvůli stavbě kanalizace

Pro řidiče budou částečně nepřístupné také sousední Neslovice. Tam minulý týden začali stavbaři budovat kanalizaci. Její dokončení je naplánované až na červen příštího roku. Stavba by měla vyjít zhruba na 80 milionů korun.

Kudy povede kanalizační stoka a kdy jsou naplánované práce na jednotlivých úsecích? To prozradí webové stránky Neslovic.

Jihomoravští silničáři mají na letošní a částečně i příští rok naplánovaných 28 projektů v celkové hodnotě 1,4 miliardy korun. „V současnosti nám běží 14 staveb, u kterých máme vybrané dodavatele. Tetčice jsou jednou z nich,“ upřesnil ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Jan Zouhar.