AVÍZO: Věda a technika na dvorech škol

Týmy akademiků a vysokoškoláků několika fakult Univerzity Pardubice zavedou v rozmezí 15. - 23. 4. 2014 žáky některých základních škol a gymnázií kraje do světa moderní vědy. Interaktivní „road-show“ s názvem Věda a technika na dvorech škol přijede přímo na školy, aby žákům přiblížila zajímavě, zábavně a zážitkově pomocí demonstrací a pokusů jevy světa, který nás obklopuje.

Čtyřdenní putování s populárně-naučným interaktivním programem po vybraných základních školách a gymnáziích zahájí univerzitní tým v úterý 15. dubna na Gymnáziu v Letohradu. Ve středu 16. dubna zavítá na Základní školu v Heřmanově Městci. Další dvě zastávky jsou na programu příští týden - v úterý 22. dubna na Gymnáziu Ivana Olbrachta v Semilech a jarní populárně-naučnou pouť ukončí „věda a technika na dvoře“ Základní školy Npor. Eliáše v Pardubicích ve středu 23. dubna.

Věda a technika na dvorech škol
Zdroj: ČT24/Zdenka Černá

Jednotlivé fakultní týmy, akademici a vysokoškoláci pěti fakult – Fakulty chemicko-technologické, Fakulty ekonomicko-správní, Fakulty zdravotnických studií, Dopravní fakulty Jana Pernera a Fakulty elektrotechniky a informatiky, připravily pro žáky škol zážitkové dílny, jejichž cílem je ukázat svět moderních technologií a technické a přírodovědné disciplíny hravou a zábavnou formou. Žáci a další zvědavci se budou moci vždy na stanovištích tří fakult Univerzity Pardubice seznámit se zajímavostmi z oblasti chemie, matematiky, robotiky či elektroniky, shlédnout ukázky první pomoci nebo měření tvrdosti stavebních materiálů. Na stanovištích si budou moci žáci sami vyzkoušet celou řadu pokusů, hrátek nebo programování.

Věda a technika na dvorech škol
Zdroj: ČT24/Zdenka Černá

„Chemici žákům např. vysvětlí, v čem tkví princip tuhnutí malty, proč může sodík skákat, ukáží jim sopku na stole nebo plazící se potvůrky. Záchranáři je naučí první pomoci a na modelu v životní velikosti jim vysvětlí, jak probíhá reálný porod. Kromě toho se žáci naučí rozeznávat ochranné prvky bankovek a zjistí, že ty české patří mezi nejlépe chráněné bankovky na světě,“ popisuje ukázky demonstrací koordinátorka akce Věda a technika na dvorech škol Ing. arch. Iva Svobodová.

„Žáci si také vyzkouší, jak náročné je ovládat robota, aby jel po vymezené trase, jak se mění potenciální energie na kinetickou a k čemu se tato přeměna využívá. Zjistí, že i matematika může být zábavná, a to i díky fraktálům, které nás obklopují v přírodě,“ pokračuje koordinátorka akce.

Program plný zajímavostí a zábavy začíná na vybraných školách vždy s prvním zvoněním. Univerzitní vědecký tým bude připraven vysvětlovat podstatu jevů, pokusů a demonstrací až do 16 hodin. V odpoledních hodinách jsou dvory škol otevřené také návštěvníkům z řad veřejnosti.

Zdenka Černá, Univerzita Pardubice