Simona Stašová získala cenu na festivalu v USA

Příběh o lidské závislosti, lásce, sobectví, psychickém a fyzickém násilí Sebemilenec natočil v brněnském studiu České televize loni v létě podle námětu spisovatelky Simony Monyové režisér Filip Renč. Na obrazovkách ČT1 měl film premiéru v prosinci. Hereckým partnerem Simony Stašové byl Jaromír Dulava.

Už v začátcích natáčení se režisér netajil tím, že se jedná o výrazný herecký film, ve kterém sází na herecké umění obou hlavních představitelů. Že sázel na jistotu, dokazuje i cena z Tiburonu. Simona Stašová ji převzala osobně, spolu s Filipem Renčem byli hosty festivalu. 

Knižní předloha filmu, román Sebemilenec spisovatelky Simony Monyové, vyšla v roce 2006. Ústředním tématem je problematika partnerského násilí. Hrdinkou příběhu je žena, která se přes inzerát seznámí se solidně vyhlížejícím mužem. Postupně ji ale začne trýznit jak psychicky, tak i ekonomicky a fyzicky. „Život s Otmarem byl vzrušující a naprosto jedinečný - něco jako výlet na Mars. Padly na něj moje celoživotní úspory,“ doznává se hrdinka v knize.

„Je to příběh doslova o parazitovi - muži, který vstoupí do života starší ženy, která je přesvědčená, že už je odsouzena k tomu být sama. Brzy se ale odhalují mužovy sobecké vlastnosti, a ženu, která se mu zcela oddala, přivede k totální destrukci,“ řekl o námětu kreativní producent David Ziegelbauer.

Brněnské studio natočilo film Sebemilenec jako třetí z filmů podle románů Simony Monyové. Všechny filmy Česká televize odvysílala loni na podzim. Na film se můžete podívat v iVysílání.