Se světově uznávaným fotografem nejen o fotografiích

Viktor Kolář, fotograf, kterého ve světě znají lépe než doma. Vedle ostatních klasiků české moderní fotografie, jako jsou Drtikol, Sudek, Štreit a další, zůstal Viktor Kolář jedním z posledních našich světově uznávaných tvůrců, o němž doposud nevznikl žádný samostatný dokument. Česká televize přichází se snímkem, který tento dluh vyrovnává. Dokument Kláry Řezníčkové, který vznikl v Tvůrčí producentské skupině Kateřiny Ondřejkové, uvedeme na programu ČT art 6. května 2014 ve 20:20 hodin.

Život Viktora Koláře, prožité peripetie a dramatické rodinné události zajímavě mapují a zobrazují celou druhou polovinu 20. století. Ve světě uznávaný fotograf, jehož snímky kupují prestižní galerie, vystupuje v televizním dokumentu jako průvodce svou první retrospektivní výstavou (Dům U Kamenného zvonu 2013) i místy, kde vznikaly záběry z všedního života v průmyslové Ostravě. Kolář se nebál ani emigrace do Kanady v roce 1968, ani návratu po pěti letech do normalizační deprese, kdy se musel živit prací v ocelárně i jako kulisák. I o tomto období a fotografiích, které v Kanadě vznikly, hovoří v dokumentu a srovnává snímky vzniklé v Kanadě s fotografiemi Ostravy. Nechává nás uvědomit si podobnost životního stylu na západě v 70. letech s našimi dnešními zvyklostmi. Viktor Kolář pozve televizního diváka i do svého soukromí, které přibližují fotografie a staré filmy z rodinného archivu i veskrze současné rozhovory s dcerami a manželkou.

Autorkou dokumentu o Kolářovi je Klára Řezníčková, která za svůj předchozí dokumentární film Trojmezí získala v  roce 2012 cenu Pavla Kouteckého a zařadila se tak k tuzemským špičkám současné dokumentární tvorby (v konkurenci porazila např. Helenu Třeštíkovou či Olgu Sommerovou). Koncept svébytného dokumentu o Viktoru Kolářovi v jejím případě propojuje osobní znalost prostředí, profesní zkušenost i nesporný pozorovací talent. Samotná režisérka komentuje způsob, jakým dokument vznikal slovy: „Viktor Kolář našemu malému štábu postupně umožnil dostat se do jeho blízkosti, poznat se s jeho rodinou, spřátelit se. Každý člen štábu dostal ve filmu velký prostor projevit se vlastním filmovým jazykem, od kameramana, přes zvukaře, střihače až po hudební skladatelku. Věřím, že radost z této práce je na konečném výsledku znát.“

V dokumentu je kladen důraz na vizuální stránku, kterou vytvářejí nejen Kolářovy fotografie, ale i citlivá kamera Martina Polčáka, která s Kolářovými fotografiemi ladí. Přidanou hodnotou vedle Kolářova vnímání světa jsou i reflexe vývoje společnosti, které jsou s jeho tvorbou a životními postoji spojeny. Pracuje se také s fotografiemi, které nebyly doposud nikde publikovány. Významnou součástí dokumentu je původní hudba.

Vedle scenáristky a režisérky Kláry Řezníčkové a kameramana Martina Polčáka jsou pod dokumentem podepsáni střihač Pavel Kolaja, zvukař Jakub Krajíček, dramaturg Martin Novosad a autorka scénické hudby Tereza Bulisová.

Vysílání: ČT art 6. května 2014 ve 20:20 hodin

Rozhovor s Viktorem Kolářem (zdroj: ČT24)

www.ceskatelevize.cz/viktorkolar