AVÍZO: Výstava železničních modelů v Pečkách

V Pečkách se od pátku 6. 6. 2014 do neděle 8. 6. 2014 uskuteční výstava železničních modelů. Dvě výrobní haly a dvůr bývalé továrny budou zaplněny více než 20 modelovými a modulovými kolejišti s více než 200 železničních modelů v provozu. Otevřeno bude v Pá a So od 9:00 do 17:00, v Ne od 9:00 do 15:00.

Místem, kde se potkává svět skutečné železnice se světem malých modelů lokomotiv, vagónků a kolejišť je i nenápadné město Pečky. Pečky leží na hlavní trati Praha - Kolín. Železniční modeláři z Peček ukážou zájemcům velkou část toho, co vytvořili. Připravili tradiční „Největší výstavu železničních modelů v České republice“.

Výstava železničních modelů v Pečkách
Zdroj: ČT24/Michal Jirásek

K vidění budou všechny velikosti modelů. Ty nejmenší jsou 450krát zmenšené a plně funkční a provozní. Takový model rychlíkového vagónu je dlouhý přibližně 5 cm a detaily uvidíte pomocí lupy. Nejvíce jsou zastoupeny kolejiště s modely zmenšenými 120krát (TT) a 87krát (HO). Na kolejištích se prohání vlaky tažené parními lokomotivami a také Pendolino. Kromě vlaků se po silnicích pohybují dopravní prostředky a v krajině se pohybují figurky lidí a zvířat. Na kolejišti máme i takové vychytávky, jakými jsou např. kouřící komín cihelny a nebo kácení stromu s autentickým zvukovým doprovodem. Uvidíte zde i modely zahradních železnic. Postavili jsme i zajímavá kolejiště ze stavebnice lego. I tyto lokomotivy jsou poháněny elektrickým motorkem. Pro nejmenší jsme připravili kolejiště s dřevěnými vláčky.

Výstava železničních modelů v Pečkách
Zdroj: ČT24/Michal Jirásek

Na dvoře je postavena trať zahradní železnice, na které se mohou svézt nejen děti, ale i dospělí.

A to ještě není vše! V sobotu, která je hlavním výstavním dnem, jsme toho připravili ještě více. Nemohli bychom si říkat Největší výstava železničních modelů v České republice, kdybychom Vám nepředstavili svět skutečné železnice. Na nedalekém nádraží totiž bude připravena expozice  lokomotiv a vagónů, které znáte z našich tratí. Zájemci se mohou vypravit na vyjížďku historickým motorovým vlakem do okolí města Peček. Na výstavě budou probíhat modelářské workshopy, burza. Po celý den bude vystupovat kapela Bonton Band. Samozřejmostí je také drobné občerstvení po celou dobu konání výstavy.

Sobota je také ve znamení akce „Jede, jede mašinka aneb dětská pouť“ pořádané Městským úřadem v Pečkách. V tento den si zájemci mohou prohlédnout techniku hasičů, nebo se s místními vodáky vydat na plavbu lodí. Na náměstí v Pečkách se budou konat prodejní trhy. 

Text: Lubomír Pavlásek, SŽM Pečky; Foto: Michal Jirásek