Dny evropského dědictví na zámku v Mníšku p. Brdy

Dny evropského dědictví otevírají brány mnoha objektů a památek ve městech a obcích celé Evropy. I Česko se do této akce zapojuje a spolu s ním také mníšecký zámek. V letošním roce je díky tomu možné v sobotu a neděli 6. a 7. září navštívit na zámku druhý prohlídkový okruh zdarma.

Co všechno nabízí? Návrat do časů první republiky, vyprávění o životě šlechtických pánů, náhled do soukromých komnat a prohlídku pokojů, které jsou vybaveny starodávným nábytkem, ale přitom moderně a pohodlně. Poslední zámecká paní hraběnka Terezie Kastová byla velice praktická dáma a na zařizování místností si nechala záležet. Než se tu na počátku minulého století s manželem zabydlela, nechala zavést elektřinu, zařídit splachovací toalety a koupelny s teplou vodou, přestavět stáje na garáže a vybavit bydlení moderními vymoženostmi tehdejší doby. V ložnicích i pokojích využívaných jako obývací koupelny zahlédnete starší telefon na kliku i novější typ s číselníkem, fén na vlasy, rádio, fotoaparát, gramofon nebo dokonce dosud funkční masážní přístroj. Protože pan baron Theodorich, manžel Terezie, byl  konzervativnější než jeho žena, používal ještě i postarší přehrávač na válečky, který objevíte v jeho ložnici. Jedná se o předchůdce gramofonu, nazývá se fonograf. Ten vynalezl už v roce 1877 Thomas Alva Edison a o rok později si ho nechal patentovat.

K nejroztomilejším pokojíkům na prohlídce se řadí ten dětský s množstvím hraček. Jestlipak víte, jaká byla tehdy velká móda? Co bylo takzvaně in? Námořnické oblečky. Proužkované overaly, modro nebo červenobílé námořnické límečky, barety s mašlí. Nosily je zejména děti, které si pak při hraní do stejných šatů oblékaly i své panenky. Kromě těchto panenek se vám bude jistě líbit i domeček na hraní se čtyřmi pokojíky, maketa školní třídy nebo klícka pro rosničku.

Zámek nabízí prohlídky soukromých pokojů na druhém okruhu po oba víkendové dny v časech 10.40, 11.50, 13.00, 14.10 a 15.20 hodin. Kapacita prohlídek je omezena, rezervace na prohlídku se nedělají. Vstup bude návštěvníkům umožněn pouze s platnou vstupenkou, kterou obdrží zdarma na pokladně zámku.  Vstupné zdarma v rámci Dnů evropského dědictví se nevztahuje na hromadné zájezdy. 

Marie Charvátová, Mníšek pod Brdy