Volební „advent“ začíná: Zloděj ukradl 80 volebních lístků

Praha – Všichni voliči by měli mít nejpozději do večera ve schránce volební lístky pro nadcházející volby do zastupitelstev obcí, popř. do Senátu. V Novém Sedle na Sokolovsku ale řeší nezvyklý problém - někdo jim jich 80 z radnice již minulý týden odcizil. Šlo sice o náhradní lístky, starosta Martin Loukota (TOP 09) se ale obává kupčení s hlasy. Současně začala platit některá předvolební opatření, zejména zákaz zveřejňování výsledků předvolebních průzkumů, který padne až v sobotu po uzavření volebních místností.

Volební lístky se z radnice v Novém Sedle ztratily už minulý týden. „Šlo o náhradní lístky, které jsou ve volebních místnostech a slouží k tomu, když někdo ztratí nebo zapomene své lístky,“ vysvětlil starosta města, kde žije 2 100 voličů.

Úřad ztrátu ihned nahlásil policii, která začala případ vyšetřovat. Podle Loukoty je ale málo pravděpodobné, že by se podařilo do voleb pachatele najít, proto město přijalo důsledná opatření, aby předešlo případnému kupčení s hlasy. „Požádal jsem o zvýšený dohled republikovou policii i městské strážníky. Budou kontrolovat, jestli kolem volebních místností se někdo nesnaží lidem dávat vyplněné lístky. Také volební komise budou mít přísnější pravidla. Například na oběd budou chodit vždy maximálně ve dvou, aby většina komise zůstala u urny. Dohled bude i nad přenosnou schránkou, se kterou se chodí za lidmi, kteří nemohou k volbám přijít,“ popsal Loukota.

Pomyslný volební advet začíná

Obálky s volební listinou, případně se sadou lístků s kandidáty do Senátu, by měli mít nejpozději dnes všichni voliči – zpravidla je dostanou do poštovních schránek. Ačkoli by se mělo dostat na všechny voliče, nemusí zoufat ti, na které by se případně zapomnělo, náhradní lístky budou k dispozici i přímo ve volebních místnostech. Tam také budou k dispozici informace o kandidátech, kteří z voleb buď odstoupili, nebo byli odvolání do 48 hodin před začátkem voleb. Zatím se to stalo 125 kandidátům do zastupitelstev obcí, kam kandiduje více než 230 tisíc lidí, a jednomu z 243 kandidátů do Senátu.

Prezident Miloš Zeman očekává v obecních volbách vysokou účast:

„Voliči – ať už právem, nebo neprávem – považují místní zastupitelstva za důležitější instituci, než je Senát.“

Zároveň také platí zákaz zveřejňování průzkumů, jak stanoví volební zákon. „Důvod, proč jsou zakázané předvolební průzkumy, je nasnadě: Aby neovlivňoval voliče v poslední chvíli, kdy se rozhodují, koho budou volit. Předvolební průzkumy jsou spíše preference o tom, kam se voliči přiklánějí, než že by zatím vypovídaly něco o reálném stavu,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Nadále však může voliče ovlivňovat předvolební kampaň stran. „Kampaň může probíhat do poslední chvíle, samozřejmě v rámci férovosti a nesmí probíhat v bezprostřední blízkosti u volební místnosti,“ podotkl mluvčí Řepka.

Novinka letoštních voleb - rozšíření množství voličů o některé cizince

Voleb do zastupitelstev se letos může zúčastnit více voličů než v minulosti. Nejvyšší správní soud v září podpořil účast občanů Evropské unie, kteří mají v Česku přechodné bydliště – v minulosti mohli volit pouze lidé s trvalým pobytem. Jde o největší změnu oproti minulosti. Nadále platí věkový cenzus, který umožňuje volit pouze občanům, kterým bude druhý den voleb alespoň osmnáct let. „S sebou do volební místnosti potřebujeme doklad totožnosti, což jsou pro tyto volby občanský průkaz a pas,“ upozornil Vladimír Řepka.

Volby do zastupitelstev obcí se liší od ostatních voleb, které průběžně v Česku probíhají, svým systémem. Je možné vybírat si jednotlivé kandidáty bez ohledu na stranu. „Víme, kolik členů je v zastupitelstvu, a podle toho můžeme zakřížkovat nejvýše ten počet, který je uveden na hlasovacím lístku. V každé obci je to jiný počet. Můžeme vybírat buď celou stranu, nebo vybíráme kandidáty z různých politických stran anebo politických uskupení a hnutí,“ popsal mluvčí ministerstva vnitra. V Praze budou voliči zaškrtávat kandidáty z rekordně velké listiny. Protože je celé město jedním volebním obvodem, dostali lidé do schránky obálky s osmi listy formátu A2.