Politici odvolili, Zeman dopad na velkou politiku nečeká

Praha – Prezident Miloš Zeman neočekává, že se výsledek komunálních a senátních voleb nějak odrazí i ve velké politice. Řekl to novinářům poté, co ve volební místnosti odevzdal svůj hlas. První den voleb přišli k urnám i všichni předsedové sněmovních stran. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvítal rekordně vysoký počet kandidátů. Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura se zase opřel do Senátu. Nemá podle něj v podstatě žádné pravomoce a Česko by se bez něj obešlo. Do 20:00 odevzdala v průměru svůj hlas téměř čtvrtina voličů. Účast je zatím slabší než při minulých volbách.

Prezident věří, že v komunálních volbách bude volební účast kolem 50 procent. U Senátu ji ale v prvním kole odhadl jen kolem dvaceti procent, v druhém to podle něj bude ještě podstatně méně. Dopad na velkou politiku ale od výsledků nečeká: „Samozřejmě to posílí sebevědomí některých stran a hnutí a u jiných to naopak zeslabí, ale tady nejsme ve Francii, kde prezident po komunálních volbách vyměnil vládu.“

Strany, které příliš neuspěly v parlamentních volbách, mají podle Zemana šanci se rehabilitovat, ale pouze v případě, že postaví opravdu důvěryhodné kandidáty. Voličům pak poradil jediné: „Pokud věnují alespoň půl hodiny tomu, aby si přečetli jména konkrétních kandidátů, tak budou vědět, kdo z nich pro jejich obec už něco udělal a kdo jenom slibuje.“

Sobotka by rád uspěl ve třetině senátních obvodů

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka po hlasování nabádal občany, aby k volbám přišli. Mohou podle něj rozhodovat o tom, co se bude dít v jejich bezprostřední blízkosti. Stejně jako Zemam by si přál volební účast přes 50 procent. Zároveň uvítal, že kandiduje rekordní počet lidí. „Je dobře, že je demokracie živá a lidé mají zájem kandidovat. Je už dále na občanech, aby si vybrali kandidáty, kteří reprezentují jejich zájmy,“ dodal.

Předseda vlády by byl rád, kdyby současní primátoři za ČSSD byli znovu zvoleni do čela velkých měst: „Chceme obhájit Brno a Ostravu a také získat co nejlepší pozici v Praze. Také máme velké šance v Olomouci a Plzni.“ Rád by také uspěl alespoň ve třetině z 27 senátních volebních obvodů. „Kdybychom získali devět senátorských křesel, odpovídalo by to naší síle na politické scéně,“ doplnil.

Hned po otevření volebních místností odevzdal svůj hlas i ministr financí a předseda Hnutí ANO Andrej Babiš. „Pro naše hnutí je to výzva a doufám, že potvrdíme naši pozici, že jsme stabilní součástí české politické scény. Je to další souboj s tradičními politickými stranami. V Praze s TOP 09, zbytek je souboj s ČSSD. Ta má v Senátu tradičně silné osobnosti, takže tam to bude těžší, ale ve městech si věříme,“ uvedl po hlasování. Předseda ANO je rád, že už předvolební kampaň skončila. Nynější volby označil za nejnáročnější, protože se kampani nemohl jako před loňskými sněmovními volbami kvůli vládnímu angažmá věnovat na plný úvazek.

V Náchodě už volil i vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Doufá, že lidovci posílí v Senátu i v obcích: „V komunálních volbách jsme postavili zhruba o 600 kandidátů méně, ale jsou to malé vesnice. Naopak jsme postavili poměrně silné kandidátky ve větších městech a já bych byl velmi rád, kdybychom se vrátili do těch magistrátů, kde jsme vypadli, ať už jde o Prahu či Budějovice nebo Plzeň.“ Bělobrádek usiluje na třetí příčce lidovecké kandidátky i o znovuzvolení do městského zastupitelstva. Své další působení v Náchodě zvažoval, nakonec se ale rozhodl znovu kandidovat: „Na zastupitelstva chodím poměrně pravidelně a snažíme se Náchodu pomáhat.“ Volební účast v komunálních volbách odhadl na 40 až 50 procent.

Okamura: Obešli bychom se i bez Senátu, nemá téměř žádné pravomoce

Svůj volební lístek dnes hodili do urny i další politici. Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura hlasoval odpoledne v Praze-Hostivaři. Volební účast v komunálních volbách odhadl podobně jako ostatní přes 50 procent. O volná křesla v horní komoře i na radnicích bojuje Úsvit vůbec poprvé. Největší šance vidí ve Zlínském kraji. K Senátu byl ale Okamura kritický. České televizi řekl, že v podstatě nemá téměř žádné pravomoce: „V České republice bychom se dostatečně obešli i bez Senátu a stačil by nám jednokomorový parlament. Když už ale volby do Senátu jsou, tak je potřeba, aby tam byli zvoleni kvalitní lidé.“

Šéf ODS Petr Fiala volil v Brně. Účast si odhadovat netroufl. „Víme, že voliči přikládají komunálním volbám nejvyšší význam, ale volební účast tomu neodpovídá… Demokracie voliče potřebuje, tak všechny vyzývám, aby k volbám šli,“ řekl České televizi. Opravdu spokojen by podle svých slov byl jen s volebním vítězstvím: „Všechno ostatní jsou jenom více či méně přijatelné volební výsledky. Samozřejmě vítězství není ta nejpravděpodobnější varianta těchto voleb a je to škoda… Jsme stranou, která byla na komunální úrovni velmi úspěšná, chceme udržet co nejvíce těchto pozic, protože v tomto státě prakticky na všech úrovních vládne levice za podpory populistického hnutí. Je potřeba, aby tomu občané učinili konec.“   

Předseda KSČM Vojtěch Filip odvolil v Českých Budějovicích. Po evropských volbách je k volební účasti skeptický. Bude proto rád, když přesáhne 40 procent, ale přál by si více než padesát. Vítězství v obcích označil za velmi důležité: „Bez základny nemůže žádná politická strana dělat reálnou politiku. Jsem přesvědčen, že v obcích své pozice udržíme nebo posílíme.“ V Senátu ale očekává změnu situace. „Jak byl oproti Poslanecké sněmovně nyní spíše nalevo, tak se v těchto volbách může vychýlit,“ podotkl.

Karel Schwarzenberg ve volební místnosti
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Jako poslední z předsedů sněmovních stran hlasoval v Sýkořicích na Rakovnicku šéf TOP 09 Karel Schwarzenebrg. Současné volby označil za výjimečné. „Máme něco nového, co tu dosud nebylo. Velké populistické hnutí s jedním nesmírně bohatým člověkem, který vydává spoustu peněz na politiku. Je to strana vůdcovského typu, nikoliv klasická demokratická strana,“ řekl novinářům. Volby podle něj mohou ovlivnit i nesčetná hnutí, která nedávno vznikla. I když nebudou mít velkou podporu, mohou hlasy rozdrobit. TOP 09 by ale podle svého předsedy ve volbách tratit neměla. Rád by udržel především lidi v obcích: „Senát by byl také hezký, ale obce jsou důležitější.“

Jak správně volit? Pro mnohé voliče i politiky je volební systém nepřehledný. Všechny informace najdete pohromadě na webu ČT24.

Volební studio České televize začíná v sobotu již ve 13:30.

Lidé rozhodují nejen o složení radnic a ve 27 obvodech o svém zástupci v Senátu, ale na některých místech hlasují i v místních referendech. Nejčastěji - hned v šesti obcích a městských částech - rozhodují o zákazu hazardu. Obyvatelé některých pražských čtvrtí zase schvalují zavedení kamerového systému nebo další využití parku Parukářka. V Jenišově na Karlovarsku se voličů ptají, zda se na území obce má těžit kaolin.

Volební místnosti se dnes zavřou ve 22:00 hod., aby se zítra znovu otevřely v 8 hodin ráno. Poslední možnost hlasovat pak budou mít lidé v sobotu ve 14 hodin. Letos bojuje o hlasy rekordních 234 tisíc kandidátů ze 165 stran a hnutí, kteří usilují o cca 70 tisíc míst. Jenom v Praze voliči vybírají z 31 kandidujících subjektů.