Interaktivní výstava o práci policie v mělnickém muzeu

Regionální muzeum v Mělníku nabízí interaktivní výstavu s názvem „Stopa! Vyřeš zločin…“ Je určena pro zájemce o práci policie a vyšetřování zločinů. S námětem výstavy koresponduje program preventivního charakteru pro žáky druhého stupně základních škol a pro středoškolské studenty.

Zbožňujete detektivní příběhy? Toužili jste někdy být Sherlockem Holmesem, slečnou Marplovou, nebo nikdy neodoláte bezkonkurenčním kriminálním případům z českého filmového plátna? Pak je před vámi jedinečná příležitost navštívit mělnické muzeum.

Na pozici detektiva – amatéra budete vyšetřovat fiktivní kriminální případ s několika podezřelými, v jehož závěru odhalíte pachatele. Během pátrání se poučně zábavnou formou seznámíte s moderními vyšetřovacími metodami. Vyzkoušíte si osvědčené vyšetřovací postupy a přístroje jako například daktyloskopický komparátor pro analýzu otisků prstů či biologickou laboratoř. Seznámíte se s metodami trasologie či podrobnostmi soudní pitvy. Pro poznatky vám poslouží badatelský pátrací list. Tato unikátní výstava je zapůjčena z Mendelova muzea v Brně, které ji realizovalo ve spolupráci s Ústavem soudního lékařství v Brně, Policií ČR a Muzeem Policie ČR.

S námětem výstavy koresponduje program preventivního charakteru pro žáky druhého stupně základních škol a pro středoškolské studenty jako podpora výuky společenskovědních předmětů, výchovy ke zdraví, občanské výchovy. V otevřeném setkání s mladými lidmi se lektoři a jejich odborní hosté pokusí objasnit vybrané oblasti trestně právní problematiky, rizika negativních společenských jevů a riskantního chování s ohledem na bezpečnost vlastní i druhých v obecné rovině i v souvislosti se skutečnými případy. 

Z výstavy "Stopa! Vyřeš zločin..." v mělnickém muzeu
Zdroj: ČT24/Lucie Čermáková

Jitka Králová, Regionální muzeum Mělník