Volby pohledem pravice – zklamání a víra v restart

Praha – Pravicová opozice nebude na letošní senátní volby vzpomínat v dobrém. V jednom případě získala ze sedmi postupujících pouze 2 mandáty, ve druhém pak ze čtyř pokusů žádný. V táborech ODS i TOP 09 proto po zveřejnění výsledků chtěli vše hodit hlavně za hlavu a doufat v lepší budoucnost. TOP 09 slibuje důkladnou reformu, podle šéfa Karla Schwarzenberga ale zatím nikoliv ve vedení strany. Občanští demokraté slovy Petra Fialy „dokázali, že jsou znovu volitelní a chtějí opět vyhrávat.“ Cesta bude dlouhá.

ODS: Plán nesplněn, volitelní ale znovu jsme

Občanští demokraté měli ve druhém kolem sedm kandidátů, nakonec dokázal vyhrát pouze Jiří Burian ve volebním obvodu Příbram a společný kandidát s Monarchistickou stranou Lumír Aschenbrenner (Plzeň). „Myslím, že jsme dosáhli velmi přijatelného výsledku, když uvážíme, že před šesti lety jsme měli dvacet kandidátů a získali tři mandáty,“ řekl novinářům Fiala.

Podle něj ale může strana zakládat na faktu, že je pro část občanů opět volitelnou stranou. „Tentokrát se potvrdil ten celostátní trend, že je pro nás obtížné přesvědčit dostatečné množství voličů, ale já jsem si jist, že je to dočasný trend a v Praze budeme znovu vyhrávat,“ zmínil předseda občanských demokratů.

Nové složení senátu podle klubů
Zdroj: ČT24

V novém složení Senátu tak mají občanští demokraté celkem 13 „čistokrevných“ členů, o jeden se pak dělí s monarchistickou Korunou Českou. V Horní komoře jsou po volbách zatím 4 nezařazení poslanci, ODS prý ale nechce za každou cenu volné senátory získávat. „My nikoho přetahovat nebudeme. Snažili jsme se, abychom dosáhli v Senátu oslabení vládní většiny, oslabení levicové většiny. To se v plné míře nepovedlo. Budeme ale znovu nejsilnějším opozičním klubem,“ dodal Fiala.

TOP 09 slibuje reformu strany

Nezískání ani jednoho senátora pro TOP 09 je podle předsedy strany Karla Schwarzenberga jasný neúspěch a porážka. TOP 09 podle něj musí provést důkladnou reformu, změny ve vedení ale zatím nechystá. To podle něj bude případně až na delegátech sjezdu, který je plánován na příští rok.

„Jsou časy, kdy člověk vyhrává, jsou časy, kdy se prohrává, s tím se v demokracii musí člověk smířit. Ale jedno vám můžu slíbit. My uděláme opravdu důkladnou analýzu toho, co vedlo k této bezpochybné porážce. Musíme opravdu udělat důkladnou reformu ve straně a slibuji vám, že se ihned teď po volbách dáme do práce,“ prohlásil Schwarzenberg na tiskové konferenci poté, co bylo jasné, že žádný ze čtyř kandidátů TOP 09 ve druhém kole senátních voleb neuspěl.

Případná výměna vedení strany je podle něj na členech TOP 09 při příštím sjezdu. „Podle toho, co budou chtít, tím se budu samozřejmě řídit. Ale do té doby ještě nějaký čas bude a s tou prací na reformě nemůžeme čekat,“ konstatoval Schwarzenberg, u něhož se po nedávných rezignacích předních představitelů pražské organizace spekuluje, zda také ve straně neskončí. Právě spory mezi dosluhujícím pražským primátorem Tomášem Hudečkem a šéfem pražské organizace Jiřím Vávrou, které vyústily v jejich odchod z TOP 09, podle Schwarzenberga přispěly k neúspěchu strany v nynějších volbách a velmi ji poškodily. Další chybou byl podle šéfa strany fakt, že se strana příliš soustředila na velká města a opomíjela regiony či malé obvody.

DETAILY K VÝSLEDKŮM VOLEB ZDE