Česká humanitární pomoc proti ebole zamíří do Libérie

Praha – Českou humanitární pomoc pro oblasti západní Afriky zasažené ebolou převezme organizace Save the Children International působící v Libérii. Ochranné oděvy a prostředky za 3,59 milionu korun budou do Afriky dopraveny lodí z Nizozemska, kam je doveze nákladní auto z Národní základny humanitární pomoci ve Zbirohu na Rokycansku. To dnes vpodvečer vyrazilo směr Nizozemsko, kde si náklad v tamním přístavu Der Helder převezme nizozemské ministerstvo obrany. Loď s humanitární pomocí bude z Nizozemska odplouvat 6. listopadu.

„Příjemcem pomoci byla vybrána nizozemská organizace Save the Children International působící v Libérii,“ potvrdil řídící důstojník pplk. Roman Bílý z Generálního ředitelství HZS ČR.

Humanitární pomoc pro západoafrické země zasažené ebolou schválila na počátku října vláda. Hodnotu pomoci tehdy vyčíslila na 4,14 milionu korun. Hodnota zasílané humanitární pomoci je nižší, protože některé z ochranných pomůcek, které Česko nabízelo, podle Michaely Franclové z Hasičského záchranného sboru odmítla Světová zdravotnická organizace (WHO).

Do nynější zásilky ministerstvo zdravotnictví nakoupilo 1 500 sad ochranných pomůcek a 1 600 dezinfekčních gelů na ruce. Správa státních hmotných rezerv připravila 1 500 ochranných oděvů a  3000 ochranných brýlí. Hasiči vyčlenili ze svých zásob 1 500 ochranných oděvů a nakoupili 1 500 vaků pro transport zemřelých.

Libérie, kam česká humanitární pomoc směřuje, je spolu s Guineou a Sierrou Leone jednou ze tří zemí nejhůře zasažených virem ebola. Na ebolu již podle údajů WHO zemřelo zhruba 5 000 lidí, téměř všechna úmrtí byla v západní Africe. Nakažených je zatím zhruba 14 000.

Česká republika také posoudí, jak by mohla v boji proti šíření viru ebola pomoci Guineji. V úvahu připadá pomoc při budování zdravotnických center, prostřednictvím kterých chce Guinea dostat epidemii pod kontrolu.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu zatím žádný otestovaný lék ani vakcína, takže úmrtnost je vysoká.