V pátek volila pětina až třetina lidí. Na severu Čech policie vyšetřuje kupčení s hlasy

Ve 22 hodin skončil první den komunálních a senátních voleb. Svůj hlas odevzala nejčastěji pětina až třetina voličů, v některých menších obcích až polovina. Průběh hlasování je podle volebních komisařů a mluvčích samospráv klidný. Lidé mohou hlasovat ještě v sobotu od 8 do 14 hodin.

On-line přenos

Volby 2018

  • 22:14

    Náš třídenní on-line přenos z průběhu komunálních a senátních voleb končí. Děkujeme za pozornost a přejeme hezký zbytek víkendu.

  • 21:52

    Mladou Boleslav povede čtyřčlenná koalice. Primátorské křeslo si udržel Nwelati z ODS – ČTĚTE VÍCE

  • 21:46

    V Karlových Varech asi vznikne koalice ANO, hnutí Karlovaráků a ODS. Strany začnou jednat o programu, řekla krajská předsedkyně ANO Jana Vildumetzová.

Podle odhadů by se volební účast za první den mohla přibližovat volbám před čtyřmi lety. Jednotlivé volební komise hlásí účast nejčastěji kolem dvaceti až třiceti procent.

Tam, kde lidé volí zároveň do Senátu, je podle komisařů větší zájem o komunální než o senátní volby. Například v Základní škole Na Slovance v Praze 8 si sice mnozí voliči vyzvedli obálku pro senátní volby, ale pak ji buď hodili do koše, nebo přiznali, že ji do urny vhodili prázdnou.

Podezřelé hlasování v Ústí i Bílině

Na několika místech ale byla účast výrazně vyšší než obvykle. Například v Ústí nad Labem přišlo před čtyřmi lety jen 13 procent voličů, nyní se tam na hlasování stála fronta. Kvůli podezření na kupčení s hlasy na místo musela přijet policie.

Podobných míst je hlavně na severozápadě Čech více. Řada měst proto posílila kontroly volebních místností a jejich okolí. „Přijede sem dodávka s několika lidmi a něco si mezi sebou vyměňují,“ popisuje jeden z typických jevů chomutovský strážník Michal Zedník.

Letos policie už před volbami začala sledovat například kampaně v Mostě a Ústí nad Labem. Kvůli možnému ovlivňování voleb obvinila muže z Teplicka, který na Chomutovsku údajně účelově přihlašoval lidi k trvalému pobytu a nabízel jim peníze za hlasy.

V Bílině policie  dostala před volbami upozornění na možné kupčení s hlasy. Přímo během voleb pak vyšetřovatelé jednu z volebních místností ve městě navštívili. Komise je upozornila, že přišlo najednou větší množství lidí, kteří ani nevěděli, jak volit. Podobná situace nastala také v ústeckém Mojžíři. V okrsku, kde bývá velmi nízká účast, přišlo náhle volit 30 lidí, které přiváželo auto.

Politici odvolili mezi prvními

Již v první půlhodině po otevření volebních místností je navštívili prezident republiky i předseda vlády. Premiér Andrej Babiš (ANO) s manželkou dorazili pár minut po druhé, v Průhonicích vybírali členy obecního zastupitelstva i senátora za benešovský obvod.

Babiš řekl, že za hlavní cíl pro své hnutí považuje vítězství v komunálních volbách v Praze. „To je hlavní cíl, prestižní záležitost,“ poznamenal s tím, že loni v parlamentních volbách nedosáhlo ANO v metropoli takového výsledku, v jaký doufal. Jak dopadnou senátní volby, nechtěl Andrej Babiš odhadovat. Dodal však, že letošní volby nepovažuje za referendum o vládě.

Před půl třetí dorazil do školy na pražských Lužinách také prezident Miloš Zeman s manželkou. „Doufám, že tentokrát už nebudeme mít kulturní vložku jako minule,“ žertovala hlava státu po příchodu s narážkou na incident při prvním kole prezidentské volby. Tehdy k němu přiběhla částečně obnažená aktivistka z Ukrajiny. V komunálních volbách však prezidentská návštěva volební místnosti skončila bez incidentu. Prezident ocenil, že se mohl za plentou posadit na židli.

Prezident ocenil, že se mohl za plentou posadit
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Poté, co Miloš Zeman odevzdal obálku s volebními listinami, připomněl, že lidé mají dlouhodobě velkou důvěru ve starosty, což se podle něj také projevuje na volební účasti. „Na prvním místě jsou starostové, druhém hejtmani, třetím poslanci a čtvrtém senátoři. Prezident je samozřejmě první, ale to je výjimka. A když někomu nejvíc věříte, tak máte nejvyšší volební účast,“ soudí.

V lokalitě, kde je prezident přihlášen, se letos senátor nevolí, činnost horní komory však hlava státu nepřímo kritizovala. „Zatímco práci Poslanecké sněmovny dokážu zhodnotit, práci Senátu zhodnotit nedokážu. Protože jsem rozený optimista, chci věřit, že třetina nových senátorů tam vnese novou krev a novou pracovitost,“ konstatoval. 

Prezident Zeman po odevzdání hlasů: Lidé nejvíce věří starostům, proto je v komunálních volbách vyšší účast (zdroj: ČT24)

Z předsedů sněmovních politických stran přišli během první hodiny volit ještě předseda komunistů Vojtěch Filip, který vybírá zastupitele a senátora v Českých Budějovicích, a Tomio Okamura (SPD), jenž volil ve škole Na Slovance v Praze 8.

Po čtvrté hodině přišel k volbám do školy na Černých Polích v Brně předseda ODS Petr Fiala, na pražské Malé Straně zase vybíral zastupitele šéf TOP 09 Jiří Pospíšil. Naopak již dříve odvolili na pražských Vinohradech předseda Pirátů Ivan Bartoš a v Mladé Boleslavi ministr vnitra, zahraničí a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Volby
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Zatímco Bartoš deklaroval ambici své strany v Praze zvítězit a v Senátu sestavit po druhém kole vlastní klub, Hamáček byl skromnější. ČSSD se v posledních letech potýkala s úbytkem voličů, podle Hamáčka přitom nejsou letošní komunální a senátní volby pro sociální demokraty ty opravdu rozhodující.

„Teď se snažíme stranu stabilizovat, znovu získávat důvěru voličů. Nicméně jsme ve vládě pouze tři měsíce, takže tou první zkouškou, zda náš recept funguje, budou spíše volby krajské,“ řekl Hamáček.

Jako poslední z předsedů sněmovních stran volili šéf STAN Petr Gazdík, který přišel k volbám v Suché Lozi, a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek v Náchodě. Lidovci jsou v komunální politice velmi silní, proto jde pro ně o velmi důležité volby. V minulých volbách posilovali také své senátní pozice. Bělobrádek proto má ambici mít po volbách vůbec nejsilnější senátní klub.

Volební potíže: propadlé občanské průkazy, poškozené lístky

Při volbách se zatím vyskytly spíše jen drobné komplikace. Například na pražských Lužinách přišla odpoledne do místnosti, kde předtím volil prezident Zeman, žena, která měla propadlý občanský průkaz. Taková situace však je řešitelná, úřady jsou připravené na to, že by některý volič mohl až na poslední chvíli zjistit, že mu průkaz již neplatí.

„Mají dnes (v pátek) prodlouženou otevírací dobu obecní úřady s rozšířenou působností, kde si občan může požádat o vydání jednorázového občanského průkazu s platností jeden měsíc, na základě kterého pak může jít k volbám. Takové průkazy vystavují úřady s rozšířenou působností na počkání,“ uvedl náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.

V Ostravě vyšlo již před volbami najevo, že se k některým voličům dostaly poškozené volební lístky. Bylo možné vyměnit si je předem, ale pokud někdo zjsití, že má listinu děravou, může dostat náhradní i přímo ve volební místnosti. 

Během hlasování přišli do volební místnosti v ZŠ M. Švabisnkého v Bílině policisté kvůli vyšetřování podezření z možného pokusu ovlivňování výsledků voleb
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

Zastupitelé, senátoři i referenda

Do boje o hlasy voličů jde letos více než 216 tisíc kandidátů, o 27 senátorských křesel usiluje přes 200 lidí. Tak jako tradičně budou volební místnosti otevřené v součtu 14 hodin, od pátečního do sobotního odpoledne. Tam, kde lidé volí kromě zastupitelů i senátora, se dost možná znovu otevřou ještě za týden. Pokud některý z kandidátů v konkrétním obvodu nezíská alespoň 50 procent hlasů, bude se konat druhé kolo.

Již dveře do volební místnosti v Hradci Králové instruují voliče, co budou uvnitř potřebovat
Zdroj: David Taneček/ČTK

Na devíti místech potom probíhají souběžně s volbami ještě místní referenda. Nejčastěji se občané vyjadřují k plánovaným stavbám – domů, veřejného bazénu nebo logistických center. V Liberci vyhlásili referendum hned o pěti tématech včetně nákupu zámku. Například v brněnském Novém Lískovci pak probíhá naráz troje hlasování, volí se do zastupitelstva, Senátu i rozhoduje v referendu.

Místní referenda – na rozdíl od voleb – platí pouze když účast v nich dosáhne alespoň 35 procent. Závazná jsou, když konkrétní odpověď označí většina hlasujících v referendu a zároveň aspoň 25 procent všech voličů.

  • Brno-Nový Lískovec: referendum o výstavbě na Kamenném vrchu
  • Hronov: celkem tři témata - referendum o stavbě nového městského úřadu, prodej domu U Zeleného stromu a prodej objektu radnice
  • Liberec: celkem pět témat – bezplatná MHD pro děti a seniory, obnova amfiteátru v Lidových sadech, regulace hazardu, koupě zámku v centru, koupě hráze u Veseckého rybníka
  • Nové Město nad Metují: hlasování o podobě obchvatu
  • Poděbrady: referendum o stavbě bazénu a jejích podmínkách
  • Temelín: hlasování o výstavbě víceúčelové sportovní haly (zimní stadion)
  • Trubín: hlasování, zda se má obec připojit ke Královu Dvoru
  • Velký Beranov: soudně vyhlášené referendum o výstavbě logistického centra
  • Zdiby: referendum o stavbě logistického centra

Volby přijdou na 700 milionů

Letošní komunální ani senátní volby nepřinášejí mnoho novinek oproti volbám v minulosti. Kromě voličů se na ně připravila i policie, která tuší, kde by především mohly nastat problémy. „Jsou to místa, kde máme poznatky z minulosti, že tam byly při komunálních volbách problémy. Pak to jsou místa, která policie identifikovala sama ze své operativní činnosti,“ avizoval náměstek Mlsna.

Úprava hlasovacích listin je v komunálních volbách složitější než ve většině jiných voleb
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

Stát za volby zaplatí necelých 700 milionů korun. Částka zahrnuje například i výdaje na zvýšenou práci policie, odměny členů volebních komisí nebo práci Českého statistického úřadu. I na jeho stránkách bude po skončení voleb možné sledovat aktuální průběh sčítání a následně výsledky, totéž však nabídne i web ČT24.