Podzim kreslí barevné kompozice. Ve hře jsou úhly i pigmenty

Barevný západ slunce bývá na podzim často nejimpozantnější z celého roku. Princip ranních a večerních červánků je úplně stejný: sluneční paprsky musejí těsně nad horizontem projít mnohem delší cestu skrz atmosféru a při tom se rozptyluje víc modrého světla. Sluneční záření pak nabere barvu zbývajících červených odstínů. Jsou vidět ještě ve chvíli, kdy už je slunce skryté pod obzorem – až do úhlu 5°.

Při mlze nebo mracích, které nepokrývají celou oblohu, jsou často barevné tóny oblohy ještě umocněny odrazem na kapičkách vody. A z USA zase známe případy, kdy se oranžové a červené odlesky zvýrazňují v hodně zaprášené atmosféře po lesních požárech.

Co je ale pravdy na přísloví „východ hoří, západ hasí“? Červánky na ranní obloze nejsou tak časté jako na večerní. Když se ale objeví, může to znamenat noční promíchávání vzduchu vlivem větru a blížícího se přechodu studené fronty. Naši předkové si toho všimli a podobný původ má i pranostika „ranní červánky přitáhnou moldánky“.

Na rozdíl od halového kruhu kolem slunce a měsíce se ale na tato rčení nelze spolehnout beze zbytku. Třeba právě na podzim se drobné kapky mohou ráno vytvořit jen kvůli nočnímu ochlazení a žádnou změnu počasí neznamenají.

Ilustrační foto
Zdroj: Počasí ČT24

Jestli je u vás ovšem celé nebe úplně bílé nebo šedé, bydlíte nejspíš v nížině a šance na barevné nebe u vás tenhle týden není moc velká. Ale zoufat nemusíte. Barevný kaleidoskop oblohy často ještě v těchto dnech zastoupí listy na stromech nebo na zemi. Stromy totiž měly v tomto roce až do pozdního podzimu hodně vláhy. Díky tomu nepřišlo to, co jsme viděli v předcházejících letech – totiž že listí opadalo kvůli suchu ještě dřív, než se pořádně zkrátil den.

Barvy listí
Zdroj: ČT24

Tam, kde nemrzlo, zůstávají dokonce i teď někde pořád zelené listy. Jejich čas se ale rychle krátí. Stromy na podzim poznají, že už je kratší den, a pomalu si z listů stahují živiny do kmene a kořenů. Zelený chlorofyl se už rozpadá, a tak jsou vidět i žluté a oranžové karotenoidy, které během roku zelená bez problémů přebije. Červené pigmenty antokyany se často vytvoří až na podzim a hnědé odstíny podobně.

Podzimní počasí
Zdroj: Václav Sboboda/ Počasí ČT24