Nejlepší videa ukazují agresivní i krásný život pod mikroskopem

Každoroční soutěž Nikon Small World in Motion Photomicrography zná své vítěze. V sedmém ročníku soutěžily desítky vědců. Podívejte se na ta nejlepší videa.

Soutěž Nikon Small World in Motion má ukázat, jak fascinující a rozmanité jsou děje, které vědci pozorují pomocí mikroskopů. Soutěží jen autoři krátkých videí, k jejichž natočení byla použitá kamera spojená s mikroskopem. Porota letos vybrala za vítězě video rakouského přírodovědce Daniela von Wangenheima.

Ten pořídil časosběrný snímek, který ukazuje růst špičky kořene rostliny oseníček rolní, které se také říká chudina. Sedmnáctihodinový časosběr zachycuje růst o 4 milimetry. Oceněný vědec a jeho tým u tohoto plevele studují, jak rostliny vnímají a reagují na gravitaci. „Když pochopíme, jakým mechanismem se to řídí, budeme moci rostlinám pomoci, aby se lépe uchytily v půdě a také se lépe dostaly k živinám,“ popisuje vědec význam své práce. Další cíl jeho výzkumu je ještě ambicióznější – je jím pěstování rostlin ve stavu beztíže nebo v mikrogravitaci, tedy například při cestě na Mars. Ve vědeckém týmu profesora von Wangenheima jsou i čeští vědci Matyáš Fendrych, Jiří Friml a Eva Benková.

„Estetická i vědecká složka tohoto vítězného videa jsou opravdu pozoruhodné. Von Wangenheim a jeho tým opravdu zachytili podstatu soutěže,“ uvedl Erich Flem, který je v porotě soutěže. Na toto i další videa se podívejte ve videogalerii:

Vydáno pod