TÉMA

Václav Štětka

Neetické, čecháčkovství, fiasko, hodnotí experti aféru kolem Tuleji

Pavel Tuleja, který měl po odcházející Heleně Langšádlové (oba TOP 09) převzít post ministra pro vědu, odstoupil ještě předtím, než byl jmenován. Vyšlo totiž najevo, že publikoval v takzvaných predátorských časopisech. Čeští akademici, kteří uspěli na zahraničních univerzitách, celou kauzu považují za velmi problematickou – včetně faktu, že se ve vysoké akademické pozici pohybuje člověk, který nerespektuje etické standardy vědy. Téma pro pořad 168 hodin zpracoval Jakub Hříbek.
před 7 h hodinami|

Ještě nenastoupil, už se omlouvá. Tuleja publikoval v potenciálně predátorských časopisech

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho publikačního seznamu články, které vyšly v časopisech zařazených na Beallův seznam takzvaných potenciálně predátorských časopisů. Uvedl to po jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) a také na síti X s tím, že texty pocházejí z roku 2015. Zpětně vnímá, že měl více zkontrolovat kvalitu nakladatelství, kde články vyšly. Fiala jeho veřejnou omluvu přijal a odeslal na Hrad návrh na Tulejovo jmenování. Prezident to má udělat v pondělí.
2. 5. 2024Aktualizováno2. 5. 2024, 22:24|

Medializace neschválených léků na covid může být nebezpečná. Pro doktory i pacienty

V boji s covidem-19 někteří optimisticky hledí na ivermektin, není však dostatek dat, aby se lék dal jednoznačně doporučit. A chybí také příslušná registrace. Je to antiparazitikum, někteří lékaři ho ale zkouší používat k léčbě covidu. Protože jsou zatím úspěšní, s nadějí se o nich zmiňují politici i média. Další novináři a lékaři ale varují před katastrofou, lék se totiž může ukázat jako zcela nevhodný. První kvalitní studie uvádí, že nepřináší zázrak. Kritiku si vysloužil deník Právo, který ivermektinu věnoval celou titulní stranu. Na argumenty pro a proti medializaci takového přípravku se ptal pořad Newsroom ČT24.
6. 3. 2021|