TÉMA

kupónová privatizace

30 let zpět: Co Vám říká 18. květen?

Na to, co se stane 18. května, se necelý týden před zahájením prvního kola kuponové privatizace ptali redaktoři ČST. V kuponové privatizaci mohli občané prostřednictvím takzvaných kuponových knížek získat podíl v nově zapsaných akciových společnostech.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
13. 5. 2022|

30 let zpět: Přehlídka investičních fondů

Týden po zahájení předkola kupónové privatizace se v pražském domě U Hybernů konala burza investičních privatizačních fondů. Návštěvníci se zde mohli seznámit s největšími fondy, do nichž by mohli investovat své peníze.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
23. 2. 2022|

30 let zpět: Zahájení předkola kupónové privatizace

Před 30 lety bylo zahájeno předkolo kupónové privatizace. Samotné první kolo začalo až v květnu, už od února však zájemci mohli na poštách nakupovat kupónové knížky a k nim určené známky. Jaký byl o nákup zájem a zda pošty nápor lidí zvládaly, ukazují reportáže z Prahy a Tábora.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 2. 2022|

30 let zpět: Spekulace s kupónovými knížkami

U mnohých registračních míst ke kupónové privatizaci se objevili agenti takzvaných harvardských fondů. Ti pak mnohde ve velkém skupovali kupónové knížky a prodávali je s podmínkou, že se kupující musí registrovat právě u nich. Ministr Tomáš Ježek v televizi hrozil odebráním licence. Majitel fondů Viktor Kožený, později obviněný z jejich vytunelování, se od těchto praktik distancoval.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
19. 1. 2022|

30 let zpět: Nedostatek kupónových knížek

Blíží se zahájení kupónové privatizace a prudce roste zájem o kupónové knížky. Na celém území federace bylo k 14. lednu 1992 zaregistrováno více než milion držitelů investičních kupónů. Na některých místech se denně registrovalo 800 až tisíc občanů, což například v Plzni a okolí vedlo k úplnému vyprodání kupónových knížek.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
15. 1. 2022|

Třicet let od kuponové privatizace. Přinesla efektivní trh, ale i pojem tunelování

Před třiceti lety začal prodej kuponových knížek. Kuponová privatizace patřila mezi hlavní způsoby přechodu k tržnímu hospodářství od centrálně plánované ekonomiky bývalého komunistického režimu. První ze dvou vln se zúčastnilo přes osm a půl milionu lidí.
1. 10. 2021|