TÉMA

Důvody

30 let zpět: Česká národní rada odvolala generálního prokurátora ČR Ludvíka Brunnera

Předsednictvo České národní rady odvolalo z funkce generálního prokurátora ČR Ludvíka Brunnera. V rozhovoru pro Českou televizi Brunner tvrdil, že samotnou příčinu svého odvolání v dané chvíli neznal, člen předsednictva ČNR Pavel Tollner však důvody médiím jasně vylíčil.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
26. 8. 2022|

30 let zpět: Václav Havel abdikoval na prezidentský úřad

Prezident Václav Havel před 30 lety všechny překvapil svým televizním projevem. Dva týdny poté, co jej poslanci nezvolili prezidentem na další funkční období, oznámil, že na úřad prezidenta republiky abdikuje. Mandát mu přitom měl vypršet až za tři měsíce. Svůj projev navíc pronesl v den, kdy Slovenská národní rada přijala dokument o svrchovanosti Slovenska.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 7. 2022|

30 let zpět: Výzva občanů za zachování Československa

V roce 1991 sílily tendence snahy o samostatnost Slovenska. Na to 20. září 1991 reagovala řada osobností kulturního a veřejného života. Veřejně se postavili za zachování federativního státu. Ten se podle nich snažili rozbít někteří politici zákulisními triky proti vůli většiny obyvatel. Společně také vyzvali zákonodárce k uspořádání referenda, jež by o osudu Československa rozhodlo.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
20. 9. 2021|