TÉMA

Ústřední volební komise

30 let zpět: Vylosování čísel pro volební subjekty

Na zasedání Ústřední volební komise bylo vylosováno 41 čísel pro politické strany, hnutí a koalice, pod nimiž vstoupí do voleb. Po předchozím posouzení kandidátních listin bylo 36 shledáno bez závad. Registrace dalších pěti kandidátek byla podmíněna odstraněním závad do 24 hodin. Z losování bylo vyloučeno Hnutí angažovaných Romů a Odpůrci komunismu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
15. 4. 2022|

Přes noc vyplněné lístky či štosy v urnách? Útoky ze zahraničí, odmítají ruské úřady podezření z podvodů

V Rusku v neděli skončily parlamentní volby, od kterých se po vyřazení prakticky všech oponentů Kremlu očekává vítězství vládnoucí strany Jednotné Rusko. Pozorovatelé z řad nevládních organizací hlásí množství nesrovnalostí, porušování pravidel a manipulace s hlasy, úřady ale tyto stížnosti vesměs odmítají či bagatelizují jako útoky ze zahraničí, které mají zpochybnit legitimitu hlasování.
19. 9. 2021Aktualizováno19. 9. 2021, 14:51|

V Rusku pokračují parlamentní volby, pozorovatelé hlásí tisíce případů porušení pravidel

Druhým dnem pokračují volby do Státní dumy, tedy dolní komory ruského parlamentu. V pátek, kdy třídenní hlasování začalo, dosáhla účast podle předběžných oficiálních údajů necelých sedmnácti procent. Nezávislí pozorovatelé zaznamenali jen za první den voleb na dva tisíce porušení volebních pravidel, státní zaměstnanci si podle BBC stěžují na nátlak ze strany nadřízených. Po firmách Google a Apple zablokovala i ruská společnost Telegram aplikaci „chytré hlasování“,  která má pomoci uspět kandidátům jiných uskupení, než je vládnoucí Jednotné Rusko.
18. 9. 2021Aktualizováno18. 9. 2021, 15:39|