TÉMA

Unijní právo

Evropská komise zahájila řízení s Polskem kvůli zpochybnění nadřazenosti práva EU

Evropská komise zahájila řízení s Polskem kvůli říjnovému rozhodnutí polského ústavního soudu, které zpochybnilo nadřazenost práva Evropské unie nad polskými zákony. Polsko tak podle unijní exekutivy porušuje principy unijního práva a také závaznost verdiktů Soudního dvora EU pro všechny členské země. Komise to oznámila v tiskové zprávě. Varšava tvrdí, že polský soud pouze hájí svrchovanost ústavy země. Polská vláda odmítá názor řady kritiků, že jde o první krok země na cestě z EU.
22. 12. 2021Aktualizováno22. 12. 2021, 16:34|

Slovensko může stíhat amnestované za únos Kováčova syna, rozhodl soud EU

Slovenská justice může vydat evropský zatykač na jednoho z obžalovaných v případě únosu syna bývalého prezidenta Michala Kováče z roku 1995. Rozhodl o tom Soudní dvůr Evropské unie. Ve svém verdiktu soud konstatoval, že nové stíhání osob, které před lety zastavila amnestie, je možné, protože soud nikdy nerozhodl o jejich trestní odpovědnosti. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová i premiér Eduard Heger rozhodnutí soudu uvítali a označili za krok k vyšetření zmíněné kauzy.
16. 12. 2021Aktualizováno16. 12. 2021, 13:36|

Polské regiony mohou přijít o evropské peníze. Komisi vadí diskriminace LGBT

Pět polských regionů může přijít o část peněz z unijních fondů. Evropské komisi vadí usnesení proti ideologii LGBT, která jejich zastupitelé v minulosti přijali. Brusel je považuje za diskriminační a žádá jejich stažení. Politici z konzervativní strany Právo a spravedlnost, kteří vojvodství ovládají, to odmítají – jde podle nich o nezávazná stanoviska.
15. 9. 2021|