TÉMA

Svaz zdravotních pojišťoven ČR

Pojišťovny dají na zdravotní péči skoro 430 miliard, peníze navíc mají jít hlavně na tu lůžkovou

Na zdravotní péči vydají zdravotní pojišťovny příští rok 427 miliard korun, meziročně o víc než pět procent více. Peníze navíc půjdou hlavně na lůžkovou péči. Schodek 12 miliard korun zaplatí pojišťovny ze zbytků svých fondů vytvořených do roku 2019. V tiskové zprávě o tom informovali zástupci Svazu zdravotních pojišťoven ČR. Své zdravotně pojistné plány, které jsou vlastně rozpočtem, pojišťovny schválily na konci listopadu.
16. 12. 2021|

Zdravotní pojišťovny budou hospodařit s deficitem, platby od státu podle svazu stačit nebudou

Zdravotní pojišťovny budou příští rok hospodařit s deficitem. Původně plánovaly po covidovém období návrat k vyrovnaným rozpočtům. Resort zdravotnictví ale na začátku října oznámil navýšení platů lékařů a sester. Místo původně domluveného růstu úhrad o čtyři procenta půjde o necelých devět procent.
30. 10. 2021|

Veřejné zdravotní pojištění se může dostat do hlubokého schodku, varuje svaz

Systém veřejného zdravotního pojištění by se mohl za tři roky dostat do hlubokého deficitu, chybět by mohlo 22 až 76 miliard korun, varuje Svaz zdravotních pojišťoven. Upozornil, že výdaje rostou v posledních letech výrazně rychleji než ekonomika, navíc epidemie covidu tento trend ještě prohloubila. Řešením je podle prezidenta svazu Ladislava Friedricha utlumení růstu nákladů, například při některém preventivním očkování proti koronaviru.
14. 9. 2021|