TÉMA

Hořenice

Soud zamítl stížnost manželů Kučerových na vyvlastnění pozemků u Jaroměře

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost manželů Kučerových, kteří zpochybnili vyvlastnění svých pozemků kvůli výstavbě obchvatu Jaroměře na Náchodsku. Kučerovi u NSS dříve uspěli, nařídil tehdy nové projednání jejich žaloby kvůli chybě při doručování. Krajský soud v Hradci Králové jim však ani napodruhé nevyhověl a nyní už verdikt potvrdil i NSS.
6. 4. 2023|

Začaly práce na obchvatu Jaroměře. Stavba za 688 milionů korun má být hotová za dva roky

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ve čtvrtek odpoledne oficiálně zahájilo dlouho připravovanou stavbu obchvatu dvanáctitisícové Jaroměře na Náchodsku. Obchvat po severním okraji města odvede z Jaroměře tranzitní dopravu ve směru z Hradce Králové na Náchod a Polsko. Řidičům by měl začít sloužit v roce 2024. Obchvat postaví společnost Metrostav Infrastructure za 688 milionů korun bez daně. Předpokládaná cena před soutěží byla 863 milionů korun.
22. 9. 2022Aktualizováno22. 9. 2022, 17:49|

Krajský úřad poslal geometrické plány datovou schránkou a zkomplikoval spor o pozemky u Jaroměře

Manželé Kučerovi, kteří vedou soudní spory kvůli obchvatu Jaroměře na Náchodsku, dosáhli dílčího úspěchu u Nejvyššího správního soudu (NSS). Krajský úřad Královéhradeckého kraje podle něj chyboval při doručování rozhodnutí o vyvlastnění pozemků v katastru Hořenic; zaslal ho totiž do datové schránky včetně skenů geometrických plánů, což zákon neumožňuje. Doručovat ho musí znovu, nejspíše poštou. Kučerovi pak mohou znovu podat žalobu.
10. 8. 2022|

Soud označil výkupy pozemků pro stavbu obchvatu Jaroměře za neplatné. ŘSD nemůže pokračovat

Problémy s výkupy pozemků pro stavbu dálnic zatím stoprocentně nevyřešil ani takzvaný liniový zákon. Ten od ledna platí v upraveném znění, vláda si od něj slibovala zrychlení výstavby infrastruktury v Česku. Teď ale Krajský soud v Hradci Králové označil čtyři výkupy u Jaroměře za neplatné kvůli nepřezkoumatelnosti. Silničáři se chtějí bránit kasační stížností.
28. 8. 2021|