TÉMA

Optické vlákno

Stavbaři ve Frankfurtu poškodili optický kabel, tisíce cestujících Lufthansy měly problémy

Největší německá letecká společnost Lufthansa se od rána potýkala s výpadkem svého počítačového systému. Fungovat přestaly mimo jiné systémy pro odbavení a nástup do letadel. Výpadek způsobily stavební práce ve Frankfurtu nad Mohanem, při kterých byly poškozeny optické kabely. Frankfurtské letiště kolem poledne zrušilo všechny přílety a letadla odklánělo na jiná letiště. Přistávání se podařilo obnovit odpoledne, odlety později během dne.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 20:35|

V části Kladna nefunguje internet a pevné linky. Někdo se pokusil ukrást optický kabel

Kladno postihl výpadek internetu a pevných linek, týkat se může až několika tisíc lidí. Důvodem je pokus o krádež optického kabelu. Škoda bude podle odhadů zhruba dva miliony korun. Po pachateli policisté pátrají.
23. 6. 2022|

Rusko posiluje přítomnost v Arktidě. Optický kabel na dně moře má spojit Murmansk a Vladivostok

Rusko začalo pokládat svůj první podmořský komunikační kabel z optických vláken, který ze vsi Teriberka u Murmansku povede podél arktického pobřeží až do přístavu Vladivostok na opačném konci země. Jde o součást státem řízeného projektu, který má přivést vysokorychlostní internet do polárních končin. Předchozí soukromá iniciativa v tomto směru uvázla na mrtvém bodu. Kabelové spojení má být dokončeno v roce 2026.
7. 8. 2021|