TÉMA

Národní agentura pro komunikační a informační technologie

Ředitelem agentury pro IT bude Ďoubal. Dosavadní pověřený ředitel uspěl ve výběrovém řízení

Pověřený ředitel Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) Jan Ďoubal se od začátku března ujme funkce naplno, oznámilo ministerstvo vnitra. Agenturu předtím vedl Vladimír Dzurilla a po jeho rezignaci chtěl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) pověřit řízením Vladimíra Chrásteckého. Poté, co vyšla najevo jeho trestní minulost, nahradil Dzurillu nejprve dočasně a nyní i natrvalo Ďoubal.
20. 2. 2023|

Vnitro zastavilo zakázku na modernizaci CzechPointů, Rakušan kvůli ní nařídil kontrolu

Ministerstvo vnitra zastavilo zakázku na modernizaci projektu CzechPoint za desítky milionů korun. Šéf resortu Vít Rakušan (STAN) rozhodnutí zdůvodnil tím, že Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT) nedokázala zakázku splnit. V agentuře kvůli tomu nařídil mimořádnou kontrolu, napsal v pondělí web Neovlivní.cz.
13. 2. 2023|

NAKIT od ledna dočasně povede dosavadní vedoucí právního odboru Ďoubal

Vládní Národní agenturu pro komunikační a informační technologie (NAKIT) povede od 1. ledna dočasně vedoucí jejího právního odboru Jan Ďoubal, informovalo ve středu ministerstvo vnitra. Původně byl na tuto funkci navržen právník Vladimír Chrástecký. Server Neovlivní.cz však v úterý napsal, že Chrástecký byl v minulosti pravomocně odsouzen za nadržování zlodějům. V čele agentury, která by se měla příští rok na jaře transformovat pod novou Digitální informační agenturu, končí s koncem letošního roku Vladimír Dzurilla. Na místo ředitele vypsalo vnitro výběrové řízení.
28. 12. 2022Aktualizováno28. 12. 2022, 14:49|

Rakušan chtěl jmenovat šéfem agentury pro IT Chrásteckého, o jeho dřívějším odsouzení nevěděl

Pověření Vladimíra Chrásteckého řízením Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) je podle ministerstva vnitra třeba ještě schválit. Šéf resortu Vít Rakušan (STAN) nakonec bude ve středu místo podpisu pověření řešit s náměstky situaci ohledně Chrásteckého trestní minulosti. Na ni upozornil web Neovlivni.cz. Úředník byl v minulosti odsouzen za nadržování zlodějům. Rakušan připustil, že o trestní minulosti budoucího pověřeného ředitele agentury nevěděl. Politickou zodpovědnost za tento krok ovšem přičítá Pirátům. Ani jejich předseda Ivan Bartoš se však k Chrásteckému nijak nehlásí.
27. 12. 2022Aktualizováno27. 12. 2022, 14:38|

Aplikace Tečka bude mít nové využití. Resort z ní chce vytvořit elektronický průkaz pacienta

Aplikace Tečka, která vznikla během covidové pandemie, bude mít další využití. Ministerstvo zdravotnictví z ní plánuje vytvořit elektronický průkaz, kde budou mít pacienti například svou zdravotní dokumentaci. Dosud si aplikaci stáhlo přes šest milionů lidí.
15. 11. 2022|

Aplikace Tečka má novou verzi. Nabízí další funkce, zatím ale funguje jen v systému Android

Mobilní aplikace Tečka v pátek začala fungovat v nové verzi pro telefony s operačním systémem Android. Na schválení pro operační systém iOS, který využívají telefony iPhone, se zatím čeká. Nová verze umí například zkontrolovat, zda očkování proti covidu-19 platí uživateli v zahraničí. Na Twitteru o tom informovala Chytrá karanténa. Počátkem listopadu využívalo aplikaci denně asi 600 tisíc lidí.
26. 11. 2021|

I očkovaným se může covidový certifikát v Tečce zobrazit jako neplatný, je potřeba ho aktualizovat

Aplikace k prokázání bezinfekčnosti Tečka má po aktualizaci systému výpadky. Certifikát se může ukazovat jako neplatný. Podle Chytré karantény je potřeba v aplikaci aktualizovat parametry. Lidé si ale na Twitteru stěžují, že se jim to nedaří, systém hlásí chybu. Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT) v pondělí ráno upozornila na to, že se taková věc může stát výjimečně, problémy ale přetrvávají a týkají se i lidí v zahraničí. Nedostupný byl chvílemi odpoledne také web, na kterém si lidé mohou očkovací certifikát vygenerovat pro tisk.
22. 11. 2021Aktualizováno22. 11. 2021, 16:01|

Aplikaci eRouška momentálně aktivně využívá přes půl milionu lidí, od začátku roku přišla o tři sta tisíc uživatelů

Počet lidí, kteří aktivně využívají aplikaci eRouška, je stále menší. Zatímco na začátku letošního roku aplikace evidovala zhruba 850 tisíc aktivních uživatelů, nyní ji využívá přes 500 tisíc lidí. Oslabující zájem o eRoušku si mluvčí Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) Lukáš Trnka vysvětluje narůstajícím počtem očkovaných a nedostatečným vysvětlením funkce aplikace.
27. 7. 2021|