TÉMA

Jablonné v Podještědí

Do baziliky v Jablonném v Podještědí se po rekonstrukci vrátily bohoslužby

Bazilika svatého Vavřince a svaté Zdislavy v Jablonném v Podještědí na Liberecku, která patří mezi národní kulturní památky, opět slouží bohoslužbám. Přes dva roky byla uzavřená během částečné opravy za více než šedesát milionů korun. Většinu nákladů zaplatí církev z evropské dotace. Bazilika je jednou z nejcennějších barokních památek v Libereckém kraji. Postavená byla v letech 1699 až 1729 a její vnitřní prostory jsou tvořeny soustavou elipsoidů. Nad středním z nich je 34 metrů vysoká kopule. Od října 2021 řemeslníci obnovovali právě její vnitřní část.
30. 11. 2023|

Na Českolipsku odříká nový autobusový dopravce spoje. Podle kraje jsou řidiči nemocní nebo v karanténě

Podobně jako na Teplicku ruší i na Českolipsku nový autobusový dopravce spoje. Krajem vlastněná společnost ČSAD Liberec vysvětluje výpadky množstvím řidičů, kteří onemocněli covidem-19, případně jsou v karanténě.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 13:25|

Škody po deštích už Liberec odhaduje na téměř 240 milionů. Na obnovu majetku by mohlo město dostat dotaci

Liberec zvýšil odhad škod po přívalových deštích z předminulého víkendu na téměř 240 milionů korun. Největší jsou na silnicích, a to za 156 milionů. S obnovou veřejného majetku po živelních katastrofách by měly pomoci dotační tituly vyhlášené zejména ministerstvem pro místní rozvoj na přelomu srpna a září. Po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) to řekl primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).
26. 7. 2021|