TÉMA

Institut Paměti národa

V Pardubicích se otevřel první Institut Paměti národa. Návštěvníci jím procházejí s tabletem v ruce

V Pardubicích se v úterý veřejnosti otevřel první Institut Paměti národa. V multimediálním muzeu totalit se prostřednictvím vyprávění pamětníků návštěvníci seznámí s druhou světovou válkou, uvedl ředitel Tomáš Heller. Expozice vznikala dva roky, nové muzeum zaštiťuje nezisková organizace Post Bellum.
15. 3. 2022|

První Muzeum totalit v Pardubicích se otevře až v lednu. Čeká na lepší epidemickou situaci

Nové Muzeum totalit v Pardubicích se má oficiálně otevřít pro veřejnost v lednu. První institut Paměti národa v Česku vznikal dva a půl roku. Jeho provozovatelé nyní doufají, že na začátku roku už bude lepší epidemická situace. Institut Paměti národa zřizuje nezisková organizace Post Bellum, postupně se má podobné muzeum otevřít v každém krajském městě.
29. 11. 2021|

Dát se do řeči a objevit neuvěřitelný příběh. Paměť národa slaví dvacet let

Česko má třetí největší sbírku svědectví pamětníků totalitních režimů a historických událostí na světě jménem Paměť národa. Před ní se nachází jen projekt Šoa režiséra Stevena Spielberga a sbírka Washingtonského muzea holocaustu. Unikátní český archiv, který je dostupný i na internetu, přináší hlavně příběhy oponentů a obětí totalit dvacátého století. O projektu mluvil v Událostech, komentářích jeden z jeho zakladatelů Mikuláš Kroupa.
15. 10. 2021|

Brněnská Stará radnice bude sídlem Institutu Paměti národa. Expozice připomene totalitu

V prostorách Staré radnice v Brně, kde nyní sídlí turistické informační centrum, vznikne Institut Paměti národa. Projekt je jednou z aktivit neziskové organizace Post Bellum, která uchovává vzpomínky pamětníků totalit 20. století. Brněnští radní schválili adresný záměr pronájmu, což je další krok ke vzniku expozice, uvedla Zdeňka Obalilová z brněnského magistrátu.
23. 7. 2021|