TÉMA

Myslkovice

Z nádraží v Roudné naposledy odjely vlaky. Starou trať nahradí rychlá přeložka, nejdřív je ale výluka

Po pouhých dvou měsících začala opět výluka na železničním koridoru z Prahy do Českých Budějovic. Správa železnic při ní dokončí novou přeložku tratě z Doubí u Tábora do Soběslavi. Až výluka po devíti dnech skončí, bude se již jezdí po ní. Přeložka se zdaleka vyhýbá obci Roudná, která se proto musela po 151 letech s železnicí rozloučit.
2. 9. 2022|

Supercela u Uherského Hradiště, tisíce domácností bez proudu. Česko zasáhly silné bouřky

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na Facebooku po páteční 21. hodině informoval, že u Uherského Hradiště se zformovala supercelární bouře. Už v podvečer skončily kvůli bouřkám bez proudu tisíce domácností v Královéhradeckém kraji. Bouřky s přívalovým deštěm a kroupami hrozí během večera na většině území republiky, například v Ostravě déšť přerušil probíhající hudební festival.
1. 7. 2022Aktualizováno1. 7. 2022, 23:14|

Do věže zámku v Českém Krumlově se po více než sto letech vrátí zvon, rozezní se na podzim

Do zámecké věže v Českém Krumlově se vrátí zvon svatého Františka. Původní barokní zničili vojáci během první světové války, v roce 1917 byl roztaven a použit na výrobu zbraní. Jeho kopie nyní vznikla ve zvonařské dílně v jihočeských Myslkovicích. Zvonař Michal Votruba vyrobil téměř totožný zvon, a to podle dobových fotografií.
20. 7. 2021|