TÉMA

Šonov

Umírala několik týdnů. Policie odložila případ upytlačené vlčice, lidské zavinění se nepodařilo prokázat

Královehradečtí kriminalisté odložili případ údajně upytlačené vlčice na Broumovsku. Nepodařilo se jim zjistit, jestli uhynutí způsobil konkrétní člověk. ČT to sdělila policejní mluvčí Iva Kormošová. Kvůli zvířeti, které bylo nedaleko obce Šonov chycené do oka a vysílením uhynulo, podali ochranáři v červnu trestní oznámení. Policie případ prošetřovala jako neoprávnění nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami, týrání zvířat a pytláctví.
24. 10. 2023|

Královéhradecký kraj vydal výjimku na lov problematických vlků

Královéhradecký krajský úřad vydal výjimku na lov problémových jedinců vlka obecného. Nejde o bezprostřední povolení k odstřelu, ale o administrativní rámec, který po vyčerpání všech možností na zapuzení vlka lov umožní. Případný odstřel je až poslední možností a bude mu předcházet posouzení v takzvaném pohotovostním štábu. Opatření se týká sedmnácti honiteb na Trutnovsku. Sdělil to mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. Důvodem rozhodnutí úřadu je ztráta plachosti několika jedinců v Podkrkonoší letos na jaře. Trvalý výskyt vlků byl v minulosti potvrzen v česko-polském pohraničí na severu kraje.
3. 8. 2023Aktualizováno3. 8. 2023, 13:29|

Po silných bouřkách jsou stále tisíce domácností bez elektřiny, zavřený je železniční koridor na jihu Čech

Kvůli silným bouřkám jsou bez elektřiny necelé tři tisíce domácností. Naprosté většině ze 70 tisíc odběratelů, jimž zhasla světla v noci, tedy již distributoři dokázali dodávky obnovit. Výpadky elektřiny souvisely s pády stromů a větví do vedení. Z týchž důvodů také nejezdí vlaky po trati spojující České Budějovice s Prahou i Brnem. Kvůli sanaci skály nejezdí a o víkendu ani nebudou jezdit vlaky také na Posázavském pacifiku, tedy oblíbené trati do rekreačních oblastí jižně od Prahy.
9. 7. 2021Aktualizováno9. 7. 2021, 21:58|