TÉMA

Historické město roku

Historickým městem roku 2023 je Žatec

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec z Ústeckého kraje. Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Ocenění spojené s odměnou milion korun na další péči o památky převzal v centru Pražská křižovatka starosta města Radim Laibl (ANO). Žatec a krajina žateckého chmele se loni staly součástí světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.
18. 4. 2024|

Boskovice jsou historickým městem roku. Slaví 800 let od první písemné zmínky

Historickým městem roku 2021 se staly Boskovice z Jihomoravského kraje. Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Ocenění je spojené s finančním bonusem milion korun na další péči o památky.
14. 4. 2022|

Historickým městem roku je Havlíčkův Brod. Cenu získal za nejlepší péči o památky

Historickým městem roku 2020 se stal Havlíčkův Brod na Vysočině. Cenu udílenou za nejlepší péči o památky a odměnu milion korun na další péči o kulturní dědictví v Praze převzal jeho místostarosta Libor Honzárek (TOP 09). Soutěž pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a ministerstvo kultury a pro místní rozvoj. Oceňují nejlepší uplatnění dotací z Programu regenerace městských památkových rezervací a zón. V programu se na opravy sdružují peníze státní, obecní i od vlastníka.
22. 6. 2021Aktualizováno22. 6. 2021, 17:27|