TÉMA

GlaxoSmithKline

Británie schválila vakcínu upravenou na variantu koronaviru omikron

Británie se v pondělí stala první zemí, která schválila vakcínu proti nemoci covid-19 zaměřenou jak na původní variantu viru, tak na variantu omikron. Očkovací látku americké společnosti Moderna schválil britský lékový úřad MHRA jako posilující dávku pro dospělé, uvedla agentura Reuters. Regulátor své rozhodnutí zdůvodnil údaji z klinických studií, podle kterých posilovací dávka vyvolala silnou imunitní odpověď proti variantě omikronu BA.1 i proti původní verzi viru.
15. 8. 2022|

EMA doporučila další léky proti covidu-19

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) doporučila registraci nového léků proti covidu-19, konkrétně jde o medikament Xevudy. Kromě toho doporučila k léčbě covidu i lék Kineret, který byl dosud určen pro pacienty s artritidou. Státy EU mohou podle EMA nově užívat také přípravek paxlovid.
17. 12. 2021|

Pandemie ve světě: Německo zpřísní podmínky pro neočkované, Británie schválila lék proti covidu

Německo dál zpřísní regulační opatření pro neočkované. Slovensko poprvé od března zaznamenalo trojciferný přírůstek úmrtí na covid-19. Británie schválila lék proti covidu-19, podle výrobce funguje i proti variantě omikron, která může během několika měsíců představovat více než polovinu všech případů nákazy v Evropě. USA zpřísní podmínky pro turisty, test před odletem nesmí být starší než den.
2. 12. 2021Aktualizováno2. 12. 2021, 16:33|

Malárie má namále. Afrika může plošně očkovat děti

Světová zdravotnická organizace (WHO) podpořila plošné očkování proti malárii. Podle organizace tento krok zachrání několik desetitisíců afrických dětí ročně. Vakcínu schválenou v roce 2019 v pilotním projektu dosud obdrželo přes dva miliony dětí v Ghaně, Keni a Malawi.
7. 10. 2021|

Vakcína Johnson & Johnson proti HIV selhala. Její neúspěch ukazuje, že systém kontroly funguje

Vakcína společnosti Johnson & Johnson proti HIV, která využívá stejnou technologii jako očkování proti covidu-19, selhala v klinické studii. Je neúčinná. Jde o další neúspěch ve snaze kontrolovat tuto nemoc, unikátní vlastnosti patogenu doposud všem vakcínám odolávají.
2. 9. 2021|
Doporučujeme

Selhání vakcíny CureVac proti covidu je velké zklamání. A ještě větší vědecká záhada

Vakcína proti covidu-19, kterou vyvinula německá společnost CureVac, má proti různě závažným formám tohoto onemocnění jen 47procentní účinnost, a nesplňuje tak stanovená kritéria, oznámil minulý týden její německý výrobce. Vědci řeší, jak je to možné – chyba může být v dávkování, variantách, ale možná i v principu očkovací látky.
21. 6. 2021Aktualizováno26. 6. 2021, 14:42|