TÉMA

ČOV

Svoboda končí v komisi sportovců olympijského výboru. Za slova o válce dostal v armádě důtku

Olympijský vítěz David Svoboda skončí v Komisi sportovců Českého olympijského výboru. Řekl to po jednání s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) dva dny poté, co v rozhovoru v České televizi relativizoval ruskou válku proti Ukrajině. Svoboda je člen Dukly, a tedy voják. V armádě dostal za své výroky důtku.
31. 3. 2023|

Vzorky odebrané dva dny po havárii byly v pořádku, řekl u soudu technolog firmy Energoaqua

Technolog čistírny odpadních vod (ČOV) společnosti Energoaqua Radek Vetyška odmítl, že by podnik způsobil havárii na řece Bečvě. Uvedl, že dva dny po otravě ze září 2020, ze které je firma spolu se svým ředitelem Oldřichem Havelkou obžalovaná, odebral u výpusti firmy i v provozu čistírny vzorky vody a předal je do laboratoře podniku. Laboranti podle něj ve vodě zjišťovali množství kyanidů a pH. „Vzorky byly v pořádku, byly pod limitem, byly nízké,“ řekl Vetyška u vsetínského okresního soudu, který ekologickou havárii projednává.
15. 3. 2023|

Česko odmítá bojkot olympijských her. Chce tlačit na vyloučení Rusů, oznámil Lipavský

Bojkot olympijských her v Paříži v roce 2024, pokud by tam startovali ruští a běloruští sportovci, odmítá nejen Český olympijský výbor (ČOV), ale také Národní sportovní agentura (NSA) a ministerstvo zahraničí. Shodli se na tom jejich vedoucí představitelé na společné schůzce, informoval ministr Jan Lipavský (Piráti). Vedoucí představitelé českého sportu i vláda hodlají udělat maximum pro to, aby přiměli Mezinárodní olympijský výbor vzdát úvahy o umožnění startu sportovců ze zemí, které už bezmála rok útočí na Ukrajinu.
10. 2. 2023Aktualizováno10. 2. 2023, 22:55|

Svět se ptá, kde je čínská tenistka, která napsala o sexuálním útoku komunistického funkcionáře

Sportovní svět řeší případ nezvěstné tenistky Pcheng Šuaj. Čínská vítězka dvou grandslamů zmizela z veřejnosti poté, co obvinila vysoce postaveného funkcionáře ze sexuálního útoku. Reakci už připravuje ženská tenisová organizace. Ve hře je i diplomatický bojkot nadcházejících zimních olympijských her.
19. 11. 2021|

V předvečer olympijských her hlásí Japonsko nejvyšší nárůst covidu od ledna

Už v pátek 23. července startují letní olympijské hry v Tokiu. Doprovází je přísná protiepidemická opatření, sportovci z celého světa se tak představí před prázdnými tribunami. Japonsko hlásí za den téměř dva tisíce nových případů nákazy koronavirem, jde o největší nárůst od letošního ledna. Přes osmdesát případů je také přímo v olympijské vesnici.
22. 7. 2021Aktualizováno22. 7. 2021, 21:16|

V plzeňském závodě unikly nebezpečné chemikálie, dva lidé zemřeli. Obyvatelé v okolí ohroženi nejsou

V plzeňské čtvrti Skvrňany došlo v pátek dopoledne k chemické havárii. V areálu firmy, která se zabývá zpracováním tekutých průmyslových kalů, unikly ve vysokých koncentracích nebezpečné látky na bázi síry. Nehoda zasáhla sedm lidí, tři odešli z objektu sami, čtyři museli záchranáři resuscitovat – dva po převozu do nemocnice zemřeli, jeden zůstává ve vážném stavu. Událost si vynutila dočasnou uzavírku Vejprnické ulice. Firma SUEZ, ve které k úniku došlo, zatím nezná příčiny havárie. Generální ředitel Zdeněk Horsák uvedl, že firma musí co nejrychleji zjistit, co přesně se na místě odehrálo. Poškozeným rodinám nabízí pomoc.
18. 6. 2021Aktualizováno18. 6. 2021, 21:11|