TÉMA

Otázky

Autoškoly zařadí novou sadu otázek, zaměří se na nevidomé, chodce či cyklisty

Ministerstvo dopravy společně s Asociací autoškol ČR v úterý představily novou sadu otázek při testech v autoškolách, která se zaměří na nevidomé, chodce či cyklisty. Nových otázek bude dohromady 46, celkový počet tak přesáhne tisícovku. Do ostrého testování se novinky nasadí 9. července. Několik otázek směřuje i na bezpečnou jízdu motorkářů.
6. 6. 2023|

U zkoušek autoškol přibudou nové otázky. Zaměří se na bezpečnou vzdálenost i věnování se řízení

Jednačtyřicet nových otázek, které se budou opět skládat ze statických testů i dynamických videí a simulací, nasadí úřady do zkoušek v autoškolách od 23. října. Nové otázky, které už byly nasazovány do testů v posledním roce, jsou pro studenty mírně obtížnější než staré otázky – studenti u nich vykazují chybovost kolem dvanácti procent, což je asi o tři procentní body více než u starých testových otázek.
20. 9. 2022Aktualizováno20. 9. 2022, 15:29|

Testy v autoškolách rozšíří videa. Řidiče mají připravit na reálný provoz

Do zkoušek autoškol přibudou edukativní videa z reálných situací v provozu. Stanou se součástí další nové sady 32 testových otázek, které se zaměří hlavně na nejzranitelnější účastníky provozu, jako jsou motorkáři, cyklisté a chodci. Příklady v úterý představili zástupci ministerstva dopravy a Asociace autoškol ČR.  Zájemci si je budou moci vyzkoušet i on-line.
26. 4. 2022Aktualizováno26. 4. 2022, 12:58|

Zcela ochrnutý muž dostal do mozku implantát. Dokáže teď díky tomu komunikovat

Komunikovat se svým okolím jen pomocí myšlenky byla zatím jen superschopnost ze sci-fi filmů. Vědci z univerzity v německém Tübingenu ji teď ale vyzkoušeli v praxi. Kompletně ochrnutému muži implantovali do mozku čip, který v něm dokáže číst elektrické vzruchy. Pomocí nich pak dokázal pacient svému okolí odpovídat na uzavřené otázky „ano/ne“ a později dokázal mluvit i v celých větách.
2. 4. 2022|

Očkování proti covidu-19 běží naplno. Co byste měli vědět před vakcinací?

Miliony obyvatel Česka již dostaly první dávku očkování proti novému koronaviru, mnozí mají za sebou i kompletní vakcinaci. Stovky tisíc dalších lidí pak do vakcinačních center a k lékařům přicházejí každý týden. Níže najdete odpovědi na nejčastější otázky související s probíhajícím očkováním a samotnými vakcínami.
14. 6. 2021Aktualizováno18. 7. 2021, 09:00|