TÉMA

Pacht

Evropa je jediná, kdo řeší klimatickou změnu, tvrdí Doležal. Podle experta Hnutí Duha je nutné jednat rychle

Povinnost nechávat pole ladem způsobuje problémy i na zbytku polí, kritizoval ve čtvrteční 90' ČT24 prezident Agrární komory Jan Doležal s tím, že nikde mimo Evropu takové podmínky neplatí. Expert na zemědělství Hnutí Duha Martin Rexa říká, že ne každá taková plocha musí nutně omezovat zemědělskou produkci. Klimatická změna podle něj postupuje velmi rychle a je nutné se bavit o změně. Doležal je přesvědčen, že Evropa je jediná, kdo klimatickou změnu řeší.
23. 2. 2024|

Plzeňské biskupství chce na svých pozemcích hospodařit šetrně. Mění podmínky pronájmu půdy

Hospodařit na svých pozemcích ekologičtěji je novým záměrem plzeňského biskupství. Na západě Čech vlastní tisíce hektarů půdy, které získalo v restitucích a pronajímá je soukromým zemědělcům. Teď jim ale, právě kvůli ekologii, církev začíná měnit podmínky pronájmu.
19. 10. 2021|

Prezident Zeman podepsal rozšíření pravomocí ČNB. Odsouhlasil také zahrádkářský zákon nebo normu o soudech

Česká národní banka bude mít ze zákona pravomoc stanovovat podmínky pro získání úvěrů na bydlení. Dosud mohla dávat bankám pouze doporučení, která ale nejsou právně závazná. Rozšíří se také možnosti ČNB při obchodování na finančních trzích. Novelu zákona o ČNB, která tyto a další změny zavádí, podepsal prezident Miloš Zeman. Kromě toho stvrdil i zahrádkářský zákon nebo zákon o soudech a soudcích.
1. 6. 2021|