TÉMA

Relikviář svatého Maura

Relikviář svatého Maura se za přísných bezpečnostních opatření přestěhoval do Pluhovského paláce

Za mimořádných a přísných bezpečnostních opatření se na zámku v Bečově nad Teplou po dvaceti letech přestěhoval do nové expozice relikviář svatého Maura. Jde o druhou nejcennější movitou historickou památku v Česku po korunovačních klenotech. Relikviář tak teprve potřetí od svého objevení opustil trezorovou místnost zámku, nově ho návštěvníci uvidí v Pluhovském paláci.
22. 11. 2021|

Relikviář svatého Maura se přesouvá do nových prostor. Expozice se otevře na konci listopadu

Druhá nejcennější zlatnická památka v Česku je od pondělí veřejnosti nepřístupná. Na státním hradě a zámku v Bečově nad Teplou dočasně končí expozice relikviáře svatého Maura. Schránka s ostatky svatých se nyní přesune do zrekonstruovaného Pluhovského paláce, který se opravoval několik let. V původní expozici byl relikviář vystaven od roku 2002. V neděli výstavu naposledy navštívilo přes pět set lidí.
1. 11. 2021|
Doporučujeme

Unikátní objev na relikviáři svatého Maura je mytický ropuší kámen

Unikátní objev učinili odborníci při čištění relikviáře svatého Maura na zámku Bečov. Mezi kameny, které zdobí národní kulturní památku nesmírné hodnoty, objevili i takzvaný ropuší kámen. Odborná expertiza potvrdila, že nejde o minerál, ale opravdu o objekt, který byl v raném středověku opředen řadou mýtů. Paleontologové až v novověku zjistili, že ve skutečnosti jde o zkamenělý zub druhohorní ryby.
11. 10. 2021|

Restaurátoři dali relikviáři svatého Maura nový lesk. Kardinál Duka přidal listinu se svou pečetí

Na zámku a hradu Bečov v pátek slavnostně zkontrolovali a uložili zpět do relikviáře svatého Maura ostatky svatých. Aktu se zúčastnil i kardinál Dominik Duka. Relikviář restaurátoři v posledních týdnech vyčistili a zdokumentovali za pomoci nejmodernější techniky. Poslední částí bylo právě znovuuložení relikvií do schránky, která se svou hodnotou řadí po bok českých korunovačních klenotů. Veřejnosti se má relikviář v nové podobě představit na podzim.
28. 5. 2021|