TÉMA

Covidpas

Italové mohou do práce jedině s covid pasem. V mnoha městech proto lidé stávkovali a protestovali

Stávky a protesty provází v Itálii začátek platnosti nového opatření, kvůli kterému se lidé musejí při příchodu do práce prokázat covidovým pasem. V provozu zůstal i přístav Terst, kde  se na výzvu odborů sešlo na 6500 lidí. Přístav je klíčový pro napájení ropovodu vedoucího přes Ingolstadt do Kralup nad Vltavou, případně i Litvínova. V několika městech včetně Boloni, Janova nebo Říma se sešly tisíce lidí, chaos v dopravě, kterým organizátoři demonstrací hrozili, ale nakonec nenastal.
15. 10. 2021Aktualizováno15. 10. 2021, 19:10|

Pandemie ve světě: Začaly platit covidpasy. WHO varuje před deltou, Polsko láká k očkování loterií

V Evropě začaly platit takzvané covidpasy, které až na výjimky zaručují cestu přes hranice bez dodatečných omezení. WHO varuje, že příznivý trend v Evropě se obrátil a šíření koronaviru už týden opět zrychluje. Evropská léková agentura zas konstatovala, že dvě dávky očkování zřejmě chrání před variantou delta. Polsko se veřejnost snaží k očkování motivovat – vláda pro vakcinované odstartovala loterii.
1. 7. 2021Aktualizováno1. 7. 2021, 16:46|

Na covid pasech se shodli v EU, čeští poslanci je zatím zrychleně neprojednali

Na rychlém zavedení takzvaných covid pasů se na summitu shodly špičky evropských zemí. Doklad má usnadnit třeba cestování, pomůže prokázat, že je člověk očkovaný, má test nebo nemoc prodělal. Novelu, která má vydávání certifikátů v Česku umožnit, podpořil také sněmovní zdravotnický výbor. Sněmovna ji ale odmítla projednat zrychleně.
26. 5. 2021|

Lídři EU souhlasí s rušením koronavirových restrikcí v Evropě. Chtějí více vakcín pro chudé země

Život v zemích Evropské unie by se v příštích týdnech měl začít pomalu vracet do normálu. Shodli se na tom prezidenti a premiéři členských zemí, podle nichž je podmínkou obezřetného rušení pandemických restrikcí rychlý postup očkování. Šéfové států a vlád se shodli na nutnosti posílit produkci vakcín, jichž by měla EU více poskytovat chudším zemím. Podpořili také co nejrychlejší zavedení takzvaných covidových pasů usnadňujících cesty přes hranice, systém by měl být spuštěn 1. června.
25. 5. 2021Aktualizováno25. 5. 2021, 20:08|