TÉMA

Majetkoprávní spor

Reportéři ČT: Obce se bojí o budoucnost hřbitovů, kde je vlastníkem pozemků soukromník. Nelze je zrušit, zní z ministerstva

I hřbitov může skončit v insolvenci nebo restitučním řízení, což pak může přinášet nečekané komplikace pro pozůstalé, kteří tam mají své blízké. Své o tom vědí lidé v severočeských Roudníkách, kde se bojí, co bude s místním hřbitovem. Původně církevní pohřebiště i s kostelem skončilo před dvanácti lety v insolvenci, nyní je na prodej za 4,5 milionu korun. V jihomoravských Křídlůvkách se zase před časem spolumajitel hřbitova pokusil svou část získanou od restituentů prodat. Pro Reportéry ČT natáčel Karel Vrána.
7. 11. 2023|

Ústavní soud odmítl stížnost Kučery kvůli vyvlastnění pozemku pro D11 u Jaroměře

Ústavní soud odmítl stížnost Františka Kučery kvůli vyvlastnění pozemku potřebného pro stavbu dálnice D11 mezi Smiřicemi a Jaroměří na Náchodsku. Nevyhověl ani připojeným návrhům za zrušení částí liniového zákona a zákona o vyvlastnění. Kučera neúspěšně uplatňoval před správními soudy a znovu před Ústavním soudem řadu námitek. Ústavní soudci jeho stížnost označili za zjevně neopodstatněnou, vyplývá z usnesení v databázi soudu.
7. 11. 2022|

Obchvat Chýnova se po dvouměsíční přestávce opět staví. Spor o pozemek skončil

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pondělí obnovilo práce na stavbě obchvatu Chýnova na Táborsku. Na dva měsíce je muselo přerušit kvůli sporům o jeden pozemek, jenž je už vyřešený. Obchvat bude hotový v létě 2022, náklady kvůli zastaveným pracím stoupnou nejvýš v řádech milionů korun, uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.
3. 5. 2021|