TÉMA

Laurent Binet

Většina historických událostí byla jen o štěstí, myslí si francouzský spisovatel Binet. Na Svět knihy přivezl Civilizaci

Francouzský spisovatel Laurent Binet se před více než deseti lety proslavil románem o atentátu na Reinharda Heydricha. Teď se do Prahy vrátil a na veletrh Svět knihy přivezl svou zatím poslední knihu s názvem Civilizace. V ní rozvíjí myšlenku, jak by vypadala historie, kdyby se jihoameričtí Inkové ubránili dobyvatelům a sami se vylodili v Evropě. Rozhovor vedl Tadeáš Hlavinka.
25. 9. 2021|

Deset akcí, které v září ocení čtenáři: Festivaly, slam poetry, romány na divadle i literární soutěž

V prvním podzimním měsíci si příznivci literatury přijdou na své. Literatura žije! přesvědčuje svým názvem festival, který ve středu začíná v Českých Budějovicích. Literárních přehlídek se ale během září koná několik. Spouští se také opět projekt na podporu dětského čtenářství, večer chystají finalisté letošního klání ve slam poetry a čtenáři s literárními ambicemi se mohou zapojit do soutěže o nejlepší povídku. Navíc se literatura dostává také na divadlo prostřednictvím zářijových premiér.
8. 9. 2021Aktualizováno8. 9. 2021, 18:45|

Kdyby Inkové měli železo a protilátky, mohla Evropa vypadat jinak, říká autor alternativní historie

Francouzský spisovatel Laurent Binet je českým čtenářům známý především jako autor románu o atentátu na Heydricha. Do historie se vydal také ve své zatím poslední knize Civilizace, která vyšla v českém překladu. Sepsal alternativní dějiny, v nichž jihoameričtí Inkové ovládnou renesanční Evropu. S autorem mluvil Tadeáš Hlavinka.
18. 4. 2021|