TÉMA

KAMBA

Češi zachraňovali spolupracovníky z Kábulu s nasazením vlastních životů. „Jinak bych zmizel,“ říká evakuovaný Afghánec

Uplynul rok od doby, kdy radikální islamistické hnutí Taliban ovládlo Kábul. Příslušníci české Vojenské policie tehdy museli v extrémně krátkém čase zajistit evakuaci pracovníků ambasády a několika desítek spolupracovníků z řad Afghánců. Během nebezpečné operace se jim povedlo zachránit i rodinu vysoce postaveného představitele afghánské justice. Kapitán Zdeněk Poul, velitel jednotky KAMBA, za tento zásah nyní získal nejvyšší vyznamenání, Zlatý kříž Vojenské police.
5. 9. 2022|

Státní vyznamenání obdrží Bohdalová, Remek či in memoriam Petr Kellner

Pražský hrad zveřejnil jména nových držitelů státních vyznamenání, která se tradičně udělují u příležitosti státního svátku 28. října. Ceremoniál se ale kvůli onemocnění a hospitalizaci prezidenta neuskutečnil. Z rukou prezidenta by měli laureáti vyznamenání převzít až 1. ledna. Mezi letošními oceněnými jsou Jiřina Bohdalová, kosmonaut Vladimír Remek, judista Lukáš Krpálek nebo in memoriam podnikatel Petr Kellner.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 22:37|

Velitel českých vojáků se sám vypravil na kontrolní stanoviště talibů, aby s nimi jednal o evakuaci Afghánců z Kábulu

Pro část zachráněných afghánských spolupracovníků České republiky si za dramatických okolností došli čeští vojáci přímo na kontrolní stanoviště Talibanu. Jejich propuštění s taliby několik hodin vyjednával velitel ochranného týmu Vojenské policie KAMBA. Příběh přinesla agentura ČTK.
25. 8. 2021|

V pražské zoo uhynula gorilí samice Bikira, zřejmě následkem poranění

V pražské zoo v pátek uhynula samice gorily nížinné Bikira. Zoologická zahrada to uvedla na sociálních sítích a na svém webu. Pravděpodobně následkem poranění měla krvácející natrženou stěnu žaludku a ztratila víc než tři litry krve. „Navzdory rychlé reakci všech zúčastněných a jejich maximálnímu nasazení Bikira uhynula tři hodiny po operačním výkonu, i když byla v intenzivní péči na umělé plicní ventilaci s podporou krevního oběhu,“ informovala zoo.
10. 4. 2021|