TÉMA

Zdeněk Venera

Stěna na zadržení spodní vody u Dolu Turów funguje, ale jen na polské straně

Stěna, která má chránit spodní vodu před vlivem těžby v polském hnědouhelném Dole Turów, funguje, ale pouze na polské straně. Data ze čtyř kontrolních vrtů v blízkosti stěny na polské straně ukázala, že se hladiny zvedly v rozsahu od 0,63 metru až do 4,17 metru, řekl ředitel České geologické služby (ČGS) Zdeněk Venera. Na české straně ale vody dál ubývá.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 14:07|

Polsko nezavře Důl Turów, prohlásil premiér Morawiecki. Podle soudu se má těžba zastavit

Polsko nezavře hnědouhelný Důl Turów, ležící nedaleko hranic s Českem, a udělá vše, aby fungoval do roku 2044, prohlásil podle polských médií premiér Mateusz Morawiecki. Ještě dříve Morawiecki podle serveru Gazeta.pl odmítl rozhodnutí varšavského správního soudu, podle kterého má důl těžbu zastavit. Polský rozhlas připomněl, že Polska Grupa Energetyczna (PGE), které důl a přilehlá elektrárna patří, již ohlásila, že se proti rozhodnutí soudu odvolá. Česko má podle premiéra Petra Fialy (ODS) garance, že důl nepoškozuje zdejší prostředí.
7. 6. 2023|

Čeští geologové budou dohlížet na stěnu v Turówě. Má zabránit unikání vody

Data o fungování stěny, která má chránit spodní vodu před vlivem těžby v polském Dole Turów, bude posuzovat nově ustavená česká skupina hydrogeologů. Po jednání s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou (SLK) to v úterý oznámil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 19:45|

Polští odborníci jsou ohledně Turówa na straně své vlády, řekl geolog Venera

O nedůvěře v polskou stranu při řešení sporu ohledně rozšiřování dolu Turów mluvili v Událostech, komentářích ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), šéfka sněmovního výboru pro životní prostředí Dana Balcarová (Piráti) i ředitel České geologické služby Zdeněk Venera. Intenzita českého tlaku na vyřešení věci by se po volbách neměla změnit, shodli se.
9. 9. 2021|

Bez hornin a bohatství, které v nich je, nemá lidstvo budoucnost, domnívá se geolog Venera

Díky horninám lze hodnotit i současnou klimatickou změnu, tvrdí Zdeněk Venera. Šéf České geologické služby byl hostem pořadu Hyde Park Civilizace. Rozhovor se dotkl mimo jiné i možností zachytávání oxidu uhličitého či stavu vody v Česku. Ta je podle Venery strategickou surovinou a je potřeba ji mnohem více recyklovat.
29. 3. 2021|