TÉMA

Vojtěch Cikrle

Zemřel emeritní papež Benedikt XVI. Hold mu vzdal jeho nástupce František i státníci

Ve věku 95 let zemřel emeritní papež Benedikt XVI. Zdravotní stav rodilého Němce se v poslední době zhoršil. Benedikt stál v čele katolické církve v letech 2005 až 2013, kdy se úřadu vzdal kvůli zhoršujícímu se zdraví. Pohřeb bude ve čtvrtek 5. ledna 2023 na vatikánském Svatopetrském náměstí. Povede ho současný papež František. Ten svého předchůdce označil za ušlechtilého a dobrého člověka, který byl darem pro katolickou církev. Zesnulému papeži vzdali hold také mnozí státníci, Benedikta XVI. vyzdvihují jako velkého teologa nebo obránce „tradičních hodnot“.
31. 12. 2022Aktualizováno31. 12. 2022, 18:20|

Novým brněnským biskupem bude Pavel Konzbul. Původně působil jako inženýr a věnoval se teorii elektromagnetického pole

Novým biskupem brněnské diecéze se stane dosavadní pomocný biskup Pavel Konzbul. Šestapadesátiletý rodák z Brna nahradí Vojtěcha Cikrleho, který funkci vykonával od roku 1990 a loni oslavil 75. narozeniny. Právě to je věk, kdy církevní hodnostáři obvykle své funkce opouštějí. Jméno nového biskupa oznámila Česká biskupská konference na svém webu. Jde o další personální změnu v církvi, v polovině května byl novým pražským arcibiskupem jmenován Jan Graubner, nynější olomoucký arcibiskup.
26. 5. 2022Aktualizováno26. 5. 2022, 14:51|

Biskup Cikrle připomněl na Velehradě význam věrozvěstů i pomoc jižní Moravě po tornádu

Význam věrozvěstů Cyrila a Metoděje, smysl poutí i důležitost pomoci lidem na jižní Moravě, které postihlo tornádo, vyzdvihnul na Velehradě na Uherskohradišťsku brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Byl hlavním kazatelem slavnostní poutní mše svaté, kterou vyvrcholily tradiční cyrilometodějské slavnosti. Hlavním celebrantem byl kardinál Dominik Duka.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 14:47|

Brněnská katedrála má nové hlavní prvky presbytáře. Už nejsou „každý pes, jiná ves“

Katedrála svatých Petra a Pavla v Brně má po letech provizoria sjednocené hlavní prvky presbytáře, tedy obětní stůl, svícny, procesní kříž či ambon, odkud se čte při mši z bible. Dopoledne si presbytář poprvé se všemi novými prvky prohlédnul biskup Vojtěch Cikrle a poděkoval architektům, kteří na obnově pracovali. V podvečer už bude sloužit u nového obětního stolu slavnostní mši.
21. 5. 2021|

Stavba tramvajové trati do brněnského kampusu je v polovině. Tunel střeží socha svaté Barbory

Hrubá stavba nové tramvajové trati do brněnského univerzitního kampusu je zhruba v polovině. Urychlit má i spojení k fakultní nemocnici. Denně se tam přepraví až čtyřicet tisíc cestujících. Projekt by měl být hotov na konci příštího roku. Portál tunelu, který pokrývá velkou část nové tramvajové trati, nově střeží socha svaté Barbory, patronky důlních staveb. Ochraňovat má dělníky a později cestující.
13. 4. 2021|

V brněnské katedrále na Petrově začala obnova presbytáře. Starý obětní stůl získá kolej v Římě

V katedrále svatých Petra a Pavla v Brně začala obnova prvků v presbytáři. Kromě obětního stolu bude mít katedrála také nový ambon, odkud se při mši čte z bible, sedadlo pro celebranta, svícny a procesní kříž. Nové prvky realizují architekti z Ateliéru Tišnovka. Na nový oltář za dva miliony korun přispějí biskupství také dárci.
7. 4. 2021|

Brněnská Líšeň bude mít vlastní farnost. Na sídlišti postaví nový kostel

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle kvůli plánované stavbě kostela na sídlišti zřídil novou římskokatolickou farnost Nová Líšeň. Vyčlenil ji k 1. lednu 2021 z dosavadní farnosti u kostela svatého Jiljí v historické části Líšně. Nový chrám bude zasvěcen Duchu Svatému.
30. 12. 2020|