TÉMA

Antonín Rejcha

Má vlast zazní příští rok na Pražském jaru v podání Berlínských filharmoniků

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro na svém 79. ročníku od 12. května do 3. června příštího roku nabídne na pět desítek koncertů. Festival v Obecním domě zahájí Má vlast Bedřicha Smetany v podání Berlínských filharmoniků. Nadcházející ročník bude oslavou Roku české hudby a dvoustého výročí Smetanova narození. Ambasadorem Roku české hudby se na festivalu stane dirigent Jakub Hrůša. Prodej vstupenek bude zahájen 1. listopadu, informoval ředitel Pražského jara Pavel Trojan.
30. 10. 2023|

V Paříži u popelnic se našel 200 let starý zápisník hudebního skladatele Antonína Rejchy

U popelnic v Paříži našla tamní obyvatelka více než dvě stě let starý zápisník hudebního skladatele Antonína Rejchy. K identifikaci objevu přispěla virtuální výstava o Rejchovi, kterou připravily společně Moravská zemská knihovna a Francouzská národní knihovna. Skladatelův zápisník budou ve Francii studovat badatelé.
31. 5. 2021|

Filharmonie Brno nahrála skladby, které ani jejich autoři neslyšeli

Filharmonii Brno přinesla koronavirová krize i něco dobrého. Během vynucené koncertní pauzy se orchestr zavřel ve studiu a následně v nové edici začal vydávat vlastní nahrávky. Zaměřil se na skladby, které jsou obecně méně známé a při nahrávání opomíjené. Hotova jsou dvě alba. Obě vznikla pod taktovkou šéfdirigenta Dennise Russella Daviese.
18. 12. 2020|