TÉMA

Muhammadu Buhari

Nový nigerijský prezident chce pozvednout ekonomiku, čelí ale kritice

Nový nigerijský prezident Bola Tinubu se po prvním měsíci ve funkci potýká s kritikou obyvatel. Do úřadu se dostal po slibech, že rozvine plný potenciál největší ekonomiky Afriky. Krátce poté zrušil dotace na pohonné hmoty a devalvoval měnu, což analytici chválili jako krok kupředu. Změny ale dopadly na nejchudší obyvatele, podle kritiků jsou reformy jen na oko a jde stále o pokračování starých struktur v zemi.
28. 6. 2023|

Zachránily jsme přes tři stovky unesených školáků, oznámily nigerijské úřady. Další zůstávají v zajetí

Nigerijské úřady oznámily, že přes tři stovky unesených školáků byly předány vládním složkám. Další studenti zůstávají v rukou islamistů. Teroristická skupina Boko Haram, která se k únosu přihlásila, předtím zveřejnila video desítek hochů, o kterých tvrdí, že jsou právě ze severonigerijské školy. Dítě s obličejem pokrytým prachem a se škrábanci na záznamu tvrdí, že je jedním z 520 unesených školáků, píše AFP.
17. 12. 2020Aktualizováno17. 12. 2020, 22:13|

V Nigérii byly při útoku na školu uneseny stovky dětí

Po útoku ozbrojených mužů na internátní státní střední školu na severozápadě Nigérie se pohřešují stovky studentů. Útočníci se samopaly v pátek pozdě večer místního času přepadli školu ve městě Kankara ve státě Katsina. Zhruba polovina z 800 žáků se pohřešuje, informují agentury. Po pohřešovaných studentech pátrá policie, armáda i letectvo.
12. 12. 2020|